28. srpna 2018

Trávnická "pejska" II

V červnu jsem psal o anabazi ztacené fenky japonské rasy shiba-inu v našem okolí. 
Jak jsem uvedl, po mesalianci s jedním z místních psů, nedržených na řemínku a pobíhajících po celeé vesnici, se jí asi v dubnu narodilo 5 štěňátek. Tvar těla i se zakrouceným ocáskem mají po ní, černou srst po  oplodňovateli. V červenci se o jejich nakrmení staraly místní chalupářky. Fenka se chovala jako vzorná matka, našla štěňatům  úkryt v kůlně jednoho chalupáře, který sem v té době pár týdnů nepřijel, a opatrně je převáděla přes silnici pro nakrmení, které jim později bylo dáváno u zbořeného kravína.
V součinnosti s profesionálním odchytávačem se čtyři štěňátka dostala do psího útulku v Doksech a jednoho štěňátka se ujala místní chalupářka. To si na ni perfektně zvyklo a chodí s ní na procházky i bez řemínku. Štěně bylo předpisově proočkováno u cvikovského veterináře.
Fenka se odchytu vyhnula a stále se volně pohybuje v Trávníku (čip ani známku nemá). Pro nakrmení si dojde, ale nenechá k sobě nikoho přiblížit blíž než tak na 5 metrů. Podle informace ze cvikovckého MÚ by ji měli odchytit a postarat se o ni cvikovští měsští policisté.
Někdy snad na začátku srpna sem přijeli manželé z Kunratic, opakovaně obcházeli běkteré chalupáře, na fenku se přeptávali (prý je jeich) a pokoušeli se ji odchytit. Ta však nereagovala na volání (prý i různými jmény ?) a utíkala. Proto někteří místní o nich jako o vlastnících pochybují. Poptávání v místě bydliště důvěru skutečně nepotvrdilo. Dotyční opakovaně až dodnes sem přijídějí autem s označením  chovné stanice ze Šilheřovic u Ostravy a fenku vyhlížejí.  Nedávno jsme se s ostatními chalupáři u ohně dohodli, že by před blížící se zimou (a před možností opakovaného oplodnění) bylo nejvhodnější, aby byla policisty ze Cvikova odchycena a převezena do některého psího útulku.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]