28. října 2018

Osadní výbor


Již několik let funguje osadní výbor pro místní části Cvikova /vesnice) Trávník a Naděje. Leckdo neví, o co jde a považuje to za něco jako vedení trampských osad, tak uvedu pár vysvětlení.

Osadní výbor je orgán, který může zastupitelstvo obce zřídit pro určitou část obce. Je to podle zákona o obcích (č. 128/2000 Sb.) a jeho působnost je tam definována dvěma paragrafy. Členy tohoto výboru mohou být jen občané s trvalým bydlištěm v dotčené části obce. Zastupitelstvo obce určuje počet členů osadního výboru a zvolí jeho předsedu. Funkční období je stejné jako pro komunální orgány, tedy čtyřleté.

Obvykle se vybírá z návrhu, podaného občany nebo zastupiteli z té části obce. Osadní výbor je oprávněn podávat Zastupitelstvu návrhu, tykající se té části obce, a vyjadřovat se k návrhům opatření, týkajících se jejich části obce. Předseda osadního výboru má právo vystoupit na zasedání Zastupitelstva obce. Má-li obec více částí, nemusí mít ustanovené osadní výbory pro všechny tyto části.




To jsou tedy ve stručnosti pravidla pro činnost osadních výborů. Obec Cvikova má osadní výbory pro místní část Lindava a pro Trávník spolu s Nadějí. Předchozí osadní výbory jmenovalo Zastupitelstvo města Cvikova. Po Letošních komunálních volbách se poprvé sešli minulý týden agilní obyvatelé Trávníka a Naděje a navrhli Zastupitelstvu Cvikova důvěryhodné kandidáty do osadního výboru. Někteří z nich působili již v předchozím osadním výboru, jiní jsou navrženi nově. Celkem je navrženo 5 kandidátů – paní Kalinová (penzion Pod přehradou), pan Peter (bývalý tajemník MÚ Cvikov), paní Sollochová a pan Klein se synem.



Předpokládám, že schválení návrhu na nově zvoleném Zastupitelstvu města Cvikova hladce  projde a tak přeji Osadnímu výboru zdar v práci a také dobrou spolupráci s místním Spolkem Trávník a Naděje.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]