7. října 2018

Začal podzim


Na internetu jsem našel další stránky o našich Lužických horách




Najdete tam řadu článků a obrázků z historie i současnosti od zasvěceného autora. Zdá se ovšem, že jeho aktivita v posledních letech poklesla. Já se snažím mít na těchto stránkách jeden článek týdně, na zmíněných stránkách je to řádově méně. Ale dají se tam vyhledat velmi zajímavá témata,

Na příklad z historie Krompachu.

Prý se zde zastavil císař Josef II, při jedné ze svých inkognito cest (vystupoval jako hrabě Falkenstein) v místní hospodě na jídlo. Se svým pobočníkem. Ten se při hovoru podřekl a oslovil utajeného císaře jeho titulem. To zaslechla hostinská, pochopila a připravila vajíčka co nejdůstojněji. Když měli platit, řekla si poněkud vyšší cenu. Císař se usmál a ptal se, jestli jsou zde vejce tak vzácná. Hospodská odvětila, že Vejce ne, ale návštěva císaře pána ano!



Když už píšu o Krompachu, tak tam přišli o hospodu už před pár lety, shořela … Sice spáleniště je uklizené, ale že by došlo k obnově? Na to to zatím nevypadá. A tak jsou na tom jako my tady – musíme do Mařenic nebo na Hamr. Oni zase do kopce na Valy.



Tento týden jsme doprovodili na poslední cestě naši chalupářku Marušku (kdysi byly na blogu recepty Marušky Dobromily – to bylo od ní). Už se kácí v lese mezi námi, snad tu štafetu společné party ponesou naše děti a vnoučata. I když oni neudržují takovou partu jako my od šedesátých let minulého století, ještě, že občas přijdou na naše sešlosti kmetů a kmetek u ohně (snad to není jen kvůli sudu s pivem).



Opouštějí nás i naši němí kamarádi – psi a kočičky. V poslední době to byla Maruščina fenka Fany, kočička Rozinka Hanky z vršku nebo Vítkovic kočička.  Pan doktor Mohyla ze Cvikova je uspal navždy. No a koťátka toulavého kocoura Garfielda se s velkým vynaložením úsilí a Vítkova loveckého umu dostaly do  útulku někde za Borem, matka kočka unikla, takže Garfielde, měj se zase k činu!




Proběhly nám komunální volby a ve Cvikově si první místo udržela partaj dnešního starosty, který nám chalupářům celkem vycházel vstříc.  A na druhém místě se umístila kandidátka, kde jsou majitelé obchodu Beruška s potřebami pro zahradu, tak snad nám bude nové cvikovské zastupitelstvo opět vlídně nakloněno.

DODATEK

Hasiči Cvikov oznámili zásah v Trávníku večer 7.10.2018. Hořelo něco jako černá skládka u silnice pod Zámečkem.
Zřejmě na tam sypanou posekanou trávu a odřezky větví  někdo nasypal i žhavý popel nebo si tam oklepal cigaretu.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]