20. listopadu 2018

Teče voda, teče


ale jen v písničce je to poklidné konstatování. V Severních Čechách je to s vodou docela složité. Abychom parafrázovali jinou písničku „blaze tomu, kdo vodovod nemá …!“ (a to jsou ti v Naději, protože Trávník má až stoletý vodovod). A vodovod to není jen tak.

Podíváme se na to ze dvou směrů – majetnického a provozního.

V září 1993 Fond národního majetku v Praze vydává zakladatelskou listinu Severočeské vodárenské společnosti. Ke dni 1. října 1993 byly Fondem národního majetku založeny SVS a.s., vlastněná obcemi, jako společnost vlastnická, na kterou převedl státní infrastrukturní vodohospodářský majetek, a SčVK a.s, dočasně vlastněná státem, jako společnost provozující majetek SVS, na kterou převedl veškerý státní majetek s provozováním související – veškeré budovy, strojní vybavení, laboratoře, dokumentace i všechny zaměstnance státního podniku. Následně byl do majetku SVS převeden veškerý původní majetek obcí (historický majetek z dob před rokem 1948 a pozdější investice třeba z akcí Z).

Pro SčVK ministerstvo vypracovalo privatizační projekt, který rozdělil provozní části a infrastrukturní. Provozovatel zajišťuje zásobování vodou a odkanalizování a platí vlastníku SVS nájem, ze kterého je vlastníkem hrazena obnova infrastrukturních zařízení. Prostředky na investiční výstavbu si zajišťuje vlastník. Provozní majetek měl hodnotu asi 580 mil. Kč. Na vlastnickou společnost přešel majetek v hodnotě asi 8 miliard Kč.

.V současném modelu tedy patří sítě SVS, které do nich musí investovat, SčVK je pak provozují. V rámci privatizace prodal stát 51% akcií SčVK francouzské společnosti Veolia, 49% akcií zůstalo v majetku SVK. Provozní smlouva mezi SVK a SčVK byla uzavřena do r. 2020. Hospodaření bylo úspěšné a většinovému majiteli odtékaly do Francie slušné dividendy.


Vlastník SVK se rozhodl smlouvu za r. 2020 neprodlužovat a tak se jednalo o tom, co bude dál. Finálně bylo dohodnuto, že SVK odkoupí od Veolie její majoritní podíl za asi 1,9 miliardy Kč a stane se tak jediným vlastníkem a dokonce se dohodlo, že tento odprodej proběhne v předstihu už k 1. 1. 2019. Protože vlastníkem SVS jsou severočeská města a městečka, lze doufat, že správa a údržba bude řízena jednodušeji než dosud. Ale Veolia se stále drží alespoň drápkem. Vytváří se totiž třetí společnost SčS (Severočeská servisní společnost), která bude zajišťovat havarijní opravy (a v této společnosti si francouzská Veolia ponechala 25% akcií – a to do r. 2030).  Máme tedy české majitele vodovodů a kanalizací, druhou českou firmu, která má  zajišťovat provoz vodárenské sítě, a třetí firmu, která bude zajišťovat opravy havárií (s tím prý má Veolia zkušenosti a její účast je prý nezbytná). Doufejme tedy, že  zmizí odtok stamilionů korun ročně v dividendách do Francie. Ty peníze pak chyběly na investice do lepších sítí.


Tak tolik o vlastnictví. A teď pár slov o vodovodu v Trávníku. Na jaře letošního roku si obyvatelé v horní části vesnice stěžovali na slabý proud vody (oni říkali na malý tlak). Nejmenší tlak v potrubí je nahoře u vodojemu, největší tlak mají chalupáři v trávnickém údolí. Po revizi jim vodáci sdělili, že nejde o tlak, ale o zarostlé potrubí (zvláště v místech rozbočení) a v létě se pustili do výměny části potrubí. V délce asi 80 metru pomocí tzv. krtka zatáhli pod zem novou rouru a tuším, že někdy v září provedli přepojení části původních přípojek na nový kus potrubí. Zřejmě je připojena jen část, protože někteří „horňáci“ říkají, že se slabý proud vody nezměnil. Také zemní práce nejsou dokončené, výkopy zůstaly jen zhruba zaházené, prý je zapotřebí, aby si zemina ve výkopech sesedla, a na jaře se prý provedou definitivní zemní úpravy.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]