6. ledna 2019

I had a dream


(měl jsem sen) je slavný výrok M. L. Kinga, když hovořil o právech amerických černochů (dnes je předpisový výraz Afroameričané). Já měl před pár dny taky zvláštní sen a protože se týkal Trávníka, podělím se o něj a rozvedu to.
Všichni víte, jak Heřmanicím pomohla existence ranče Malevil. Malevil vydělává, platí daně a Heřmanicím to prospívá. Obě Světlé naopak doplatily po zrušení lyžařského vleku (v důsledku nedostatku sněhu a krátkozrakosti místních konšelů) úbytkem návštěvníků a úbytkem hospod. Trávník je vesnička bez hospody, bez obchodu a v místní kapli se slouží mše jednou za rok (nebo o Vánocích půlnoční).  Trvale bydlících je tam spolu s Nadějí asi kolem padesáti, ovšem částečně důchodců původně z Prahy.


No a mně se zdálo, že se té naší vesnice někdo ujal a zřídil tam rekreační středisko s plaveckým bazénem, minigolfem a letní bobovou dráhou na Slepičárně. V dlouhém údolí od bývalé osvěžovny dolů k Antonínovu údolí (na starých mapách se jmenovalo Quarksack – po česku něco jako Tvarohový pytel) byl někde tam, kde je po jarním tání rybníček, bazén se skluzavkou (na to místo svítí slunce celý den). Poblíž silnice byla budova se šatnami a restaurací (to mne v tom snu velmi zaujalo) a u lesíčka pod Dědkovým odpočinkem byla řada chatiček pro ubytování návštěvníků. Na stráni, zvané Slepičárna, byla plechová bobová dráha (v tom snu jsem zřejmě viděl starou Slepičárnu, když ještě nebyla zarostlá nálety a kdy jsme na ní učili naše děti lyžovat).

Po probuzení jsem o tom začal přemýšlet. Kdysi jsme se v partě zaobírali myšlenkou, udělat na tehdy holé Slepičárně lanový vlek (motor ze skůtru s navijákem, dobrý lyžař by sjel s lanem dolů, kde by se na něj navěsilo několik dětí a naviják by je vytáhl nahoru). Myšlenka lákavá, ale neuskutečnili jsme ji. Samozřejmě by takové rekreační středisko potřebovalo velký odběr vody z vodovodu, ale -pokud máme v provozu vydatný vrt - lze předpokládat, že by se dal posílit nebo zřídit ještě jeden.
Ale Trávník by v létě ožil a vznikl by tu výdělečný podnik. Asi by to vynášelo víc než dotace dobytkářům za to, že jednou za rok louky posekají. Na zimu se s nějakou rekreací nedá počítat, protože v posledních letech už máme málo sněhu.  Na financování takového projektu by se možná daly pořídit i dotace z Evropské unie?
Obávám se ale, že na realizaci toho snu by byly smíšené reakce – řada chalupářů si už zvykla na důchodcovský poklid a jekot z koupaliště by jim asi vadil. Ovšem – páni chalupáři pozor – měl by tam být i hostinec! No a chalupářky? Jistě by to fungovalo i pro posezení u kafe.
Rodiny s dětmi se dnes převážně jezdí koupat za hranice do Německa (na plechové koupaliště v Olbersdorfu nebo na Bergbad na Kraji Jonsdorfu). Koupaliště ve Sloupu je v létě přeplněné, o koupališti v Heřmanicích se moc nemluví (ale před lety to byl spíš rybníček na potoce) a prý je dost slušné koupaliště v Jablonném (tam jsme za mlada s dětmi jezdili hodně). Samozřejmě otužilci se chodili koupat na přehradu (jedna chalupářka – dej jí Pán Bůh věčnou slávu- tam chodila denně a to i když pršelo – prý prohlašovala, že voda tam je léčivá).
No nic, na realizaci toho snu by musel najít bohatý investor – a v Trávníku se neuchytil ani penzion Zámeček a nyní skončila i hospoda, tak kdo by riskoval, že?

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]