16. února 2019

Máme rádi zvířata


ale volně žijící zvířátka na to asi moc neslyší. U nás v Lužických horách žije zvířat dost, některých až moc.

Zajíců tady moc není, v minulých letech jsme vídali, jednoho, dva, kteří se přiblížili k chalupám.

Z vysoké zvěře jsou blízko chalup často vidět srnky, jelení jsem viděl za desítku let jen párkrát.  To samé lišky, jen občas v lesích kolem Milštejnu.


Co je ovšem velice nenáviděná zvěř, jsou divoká prasata. Důvodem je rozryté okolí těch chalup, kde nemají oplocení.

Celkem pravidelně tady hnízdí káňata (nebo to jsou jestřábi, podle jejich Giá to nerozeznám). Co ovšem v posledních pár letech poznáme, jsou luňáci, kteří během léta přiletí dost často. Myší je zde dost.

To občasný výskyt medvěda v Beskydech způsobuje škody chovatelům ovcí. Medvěd je ovšem chráněný a stát postiženým chovatelům vyplácí náhrady.

Už jsem se zde několikrát zmiňoval, že k nám dorazili vlci z bývalých vojenských prostorů za hranicemi v bývalém NDR. Zdá se, že se jim u nás daří, protože byli zachyceni na fotopastích na Kokořínsku, u Ralska nebo na Broumovsku.  Zatím jsou považováni za užitečné obohacení přírody, protože si lidí nevšímají a živí se nemocnými nebo oslabenými zvířaty.


Nejposlednější přírůstkem je šakal. Ředitel českolipského muzea ohlašuje přítomnost několika jedinců v oblasti Doks a Provodína. Údajně je´jich pár i v oblasti Milovic. Zatím jsou před myslivci chránění. V soupisu chráněných druhů nejsou vůbec a v seznamu druhů, kde je odstřel povolen, taky ne. Pro myslivce tedy vlastně neexistují. Existuje ovšem seznam chráněné zvěře, který vydala EU, a tam uveden a ten seznam je závazný i u nás. Šakal, na rozdíl od vlků, lišek a medvědů, u nás dříve nežil.   
 Šakal je všežravec a nepohrdne tedy lesními plody. Přesto většinu jeho jídelníčku tvoří maso. Pochutná si na hmyzu, obojživelnících, rybách, ptácích a jejich vejcích, loví i hlodavce. S oblibou konzumuje zdechliny. 
Jak vlci, tak šakali se tedy vyskytují v naší blízkosti. Místní revírník se vloni zmiňoval, že viděl stopy vlka na Mištejně (protože je to mimo trasu Forpasovy ženy a jejich Alanka, mohl mít pravdu). Je to další důkaz oteplování, že se šakalové z Balkánu zatoulali až k nám?  Předloni jsme měli v létě vysoké teploty a vloni zase pršelo minimálně. Letošní zima sice přinesla relativně častěji sníh, ale naše děti vzpomínají na doby svého mládí, kdy lyžovaly, a půl metru sněhu byla normálem.

No a dalším zvířetem, které se pootlouká po přírodě, jsou bezprizorné kočky. O těch jsem zde již také psal. Bída je, že chalupáři nechávají své kočky volně běhat. Kdyby odchytávaly jen myši, tak by to bylo dobré. Ale ty chytají i zpěvné ptáky kolem našich chalup. Pokud zajdou do lesa, mají myslivci právo odstřelu. Podle údajů Českého statistického úřadu v roce 2017 myslivci usmrtili 11 208 takových koček a 361 psů. Ovšem v našem okolí jsem myslivce kromě podzimních honů neviděl už léta.

Komentáře:
No z toho jak vypadá myslivecké hospodaření v našem kraji, respektive v celé republice jsem dost nešťastný. Co je běžné: jdete po lese a na cestě jsou vysypané hromady mrkví, či jiné zeleniny pár metrů od posedu. Považuje ještě někdo tohle za lov?! Myslivečtí páprdové, kteří dojedou doprostřed lesa auťákem, aby ,,sklízeli" trofeje. Co vím, tak honitby jsou k pronájmu a různá sdružení bojují o revíry. Tak se stalo, že v Horní Světlé vysoutěžili s pomocí nějakého schopného právníka v současnosti na pět let honitbu Rusáci, kteří jsou známí tím, že se přesouvají z revíru do revíru vždy když vystřílí trofejní kusy. I ostatní honitby mají často v pronájmu skupiny, které zde vůbec nebydlí, v lese potkáváte značky s pražskou nebo středočeskou spz. Takže situace je podobná, jako na našich polích a lukách: spravují to lidi, kteří zde nebydlí, nemají k tomu vztah a veškeré zisky se odvádějí mimo region.
Myslivecká sdružení vědomě udržují nadstav zvěře, především proto, aby měla plné mrazáky. To, že přemnožená zvěř ničí lesní i jiné porosty každý ví. Když pak přijde predátor, který by udržoval stav zvěře v přirozeném počtu a kondici, myslivci vřískají, že přicházejí o trofeje. Čím víc zvěře, tím víc přijde vlků, to dá rozum. Zdraví Mates

 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]