28. května 2020

Kde jsou ty časy


kdy se kolem Trávníku a Naděje rozkládala pole. Můžeme to vidět na leteckých fotkách z r. 1938. My, co okolí pamatujeme až z padesátých a šedesátých let minulého století, si ovšem stejně můžeme připomenout, že byly kolem nás porosty obilí (ovšem určitě slabší než v Polabí), kukuřice a lány brambor (kde jsme si po vyorání stejně stačili nasbírat pytel na zimu do sklepa). Nyní ovšem už desítky let jsou kolem nás jen pastviny (na kterých majitelé buď pasou krávy nebo je aspoň jednou za rok posekají, aby měli nárok na dotace). Stále je to lepší než kdyby tam rostlo jen bodláčí. Ovšem … zelení v Evropské unii proklamují, že se má chov dobytka omezit, protože krávy pšoukají metan a kazí ozonovou vrstvu!

To rušení polí nám příliš nevadilo, protože někteří naši politici nás ubezpečovali, že teď už je globalizace a to, co si nevypěstujeme, si prostě koupíme za to co vyrobíme a prodáme jinam. Vypadalo to reálně. Ovšem až do současnosti, když v obchodě zjistíme, že banány jsou levnější než brambory. Už jste někdo zkusil podávat k výpečkům osmažené plátky banánů? Jeden kamarád chalupář mne informoval, že něco takového jedl na Kubě.
A v posledních týdnech koronavirové krize navíc vidíme značný nárůst cen zeleniny. Když se podíváme na cedulky, tak uvidíme, že brambory, rajčata, květák a křen, to vše je z ciziny a za horentní ceny! To už neumíme vypěstovat dost vlastních? Moje generace, která prožila mládí za světové války, je stále schopná oželet dovozové ananasy,  manga či liči a s chutí se zakousnout do českého Matčina jablka. Jenže to je dražší než ten banán.


Je to už dávno, co jsme byli v potravinách soběstační.  Z rozhodnutí EU jsme třeba omezili i naše cukrovarnictví (už se zase pomalu obnovuje). Tady u nás se pasou na bývalých polích jen krávy, ale kolem Prahy, Kolína, Mladé Boleslavi stojí na původní zemědělské půdě velkosklady nadnárodních firem, odkud se zboží rozváží po našich silnicích i do sousedních zemí  ( a když se tiráci vyhnou zpoplatnění a jezdí přes městečka, tak se třeba v blízké Mimoni lidé bouří).
V době JZD se sice scelila políčka do družstevních lánů, ale v těch jézetdé byli ti bývalí sedláci, co ještě věděli, co a kde pěstovat. Dnes platí - proč pěstovat řepu, za kterou jim zaplatí asi korunu padesát, když za stejné množství řepky dostanou 4,30 korun?  A jiný příklad - dnes stojí květák 90 Kč a více a vozí se sem stovky kilometrů. Jsme dnes závislí na dovozu potravin, které jsme v minulosti pěstovali nejen pro naše obyvatele, ale ještě jsme je i vyváželi. Možná, že si to tu někdo přečte a vyskočí, že toužím po socíku. Nikoliv, já jen upozorňuju na fakta.
V současné pandemii se ta ztráta potravinové soběstačnosti projevuje velmi zřetelně a z vystoupení představitelů naší agrární komory je zřejmé, že to začíná vadit.  Není to tak dávno, co některé politické strany volaly po minimálním státě a po minimálních daních. Překvapuje mne, že v současnosti schvalují to, že vláda zadluží stát (tedy nás daňové poplatníky), aby vytáhla z bryndy podnikatele, kteří netušili, že může přijít ekonomická krize natož pandemie. A znovu se vrátím k té mé generaci, která si nemohla dovolit žít nad poměry, která si nepůjčovala na dovolené v Karibiku, ale spokojila se (tedy musela se spokojit)společným výletem do kempu u Baltu (ale užila si to). Ti, co dnes žijí z ruky do huby, protože co vydělají, utratí za luxusní spotřebu, se diví, že jim najednou peníze chybí. Pandemie by nám měla otevřít oči. Můžeme si připomenout Trumpova „America First?“, abychom si uvědomili, že co si nepořídíme sami, nám nikdo zadarmo nedá. A měli bychom rozlišit, co je k životu nezbytné a co si můžeme odpustit.  Vždy je možno očekávat, že se něco semele a místo líp bude hůř a proto  je lepší neskuhrat, ale počítat s tím. Herečka, která nastoupila do kasy v Bille, to pochopila. Ředitel divadla, který žádá peníze od státu, zřejmě nikoliv.


A nemusíme se rozhlížet i daleko. Řada našich chalupářů si už na zahradě pěstuje rajčata, okurky či řádek brambor. Někteří novátoři zavedli místo záhonků pěstování ve vyřazených vanách s dobrou zeminou a pohnojením.  Holt obyčejní lidé občas myslí líp než ti globalizační politici.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]