21. května 2020

Pes - přítel člověka


Jak povídal jeden, soužitím psů s lidmi se vztahy prolínají. Když prý přišel z hospody pozdě domů, pes na něj skákal a projevoval mu lásku, kdežto manželka na něj štěkala.


Psi jsou u našich chalupářů v oblibě. Před už mnoha lety (říjen 2007) jsem tu publikoval malý článek s fotografiemi psů z naší vesnice. Roky pokročily. U Forpasů mají už čtvrtého. První byla přítulní fenka Anda, druhý byl tvrdý hlídač a nepřítel koček –  vlčák Dar. Pak následoval černý labrador sympaťák Alan, přezdívaný v naší partě Delon. Dnes mají retrieverku Báru.  V Naději  u lesa nad Hamrem mají zase švýcarského ovčáka - bílou Peggy, už několikátou toho jména. No a v chalupě na začátku cesty na Milštejn mají v současnosti dokonce čtyři malamudy.



A ještě máme další přírůstek do naší party – fenku Yoko, na kterou si jistě vzpomenete ze článků před dvěma roky, kdy ji zde povila z ne zrovna čistého rodokmenového vztahu zaběhlá fenka shiba-inu. Matku i s dalšími štěňaty po několika měsících odchytil a odvezl údajný majitel, ale krásnou černou fenečku si ponechala naše Hanka z vršku. Přes zimu si Yoko zvykala v Praze a donutila paničku k dlouhým procházkám po parku Stromovka, ale už je i s paničkou mezi námi a velmi do naší party zapadla. Před pár dny spolu s Peggy zvládla olizovat zbytky na drátěnce, na které se předtím grilovalo! Je to zajímavé, že se tyto dvě fenky kamarádí, kdežto před pár lety se dvě fenky na trávnickém kopci tak nenáviděly, že bylo nutno koordinovat  jejich vycházky tak, aby se náhodou nepotkaly.
 V minimálně pěti dalších chalupářských rodinách měli pejska řadu let a někde jednoho či dva mají dosud (oblíbení jsou buldočci). A dozvěděli jsme se, že bolesti chodí nejen po lidských páteřích, ale i pejsci mohou mít vyhřeznuté plotýnky. Jeden pejsek z dolního Trávníká (páníček je známý cyklista) je právě po operaci.

Pak je tu pár rodin, kde chovají kočky, někde vlastní, jinde se přes léto starají o smečku toulavých koček.  O jejich rozmnožování se stará místní polodivoký  kocour Garfield.  Když se ta podzimní péče v jednom případe asi před dvěma roky začínala vymykat možnostem chalupářky,  byla kočičí parta pochytána a odvezena do útulku u České Lípy. Ale už je tu nová generace i když snad ne tak početná. Jedna z toulavých koček se naopak jisté chalupářské rodině tak zalíbila, že si ji na zimu odvezli do Prahy. Bylo s podivem, jak se kočka přeměnila na pohodlnou kočku domácí, libující si na gauči. Páníček s paničkou od  výše zmíněné fenky Peggy se kromě ní starají i o pár koček a kocourků.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]