13. května 2020

Vesnice a její změny


Nejstarší dnešní chalupáři sem přišli jako děti kolem roku 1950 (někteří už v r. 1946 či 1947 a spali v ještě teplých peřinách po odsunutých Němcích).  Dnešní parta se tvořila po roce 1960, kdy se tu prokamarádila (a v pár případech i proženila či provdala) chalupářská generace dvacetiletých.  Do řady chalup v té době jezdili rodiče i jejich děti, některé chalupy patřily už jen tehdejší omladině.

V roce 1968 po sovětské okupaci několik chalupářů a chalupářek emigrovalo. Zmiňoval jsem zde Milenu a Vaška, Lexu a Olinku, ale byli i další, třeba Pavla Polášková (známá z filmu Markéta Lazarová).  Kolem roku 1970 se rodila další chalupářská generace. Ta se ale do dnešních dnů jako celek neudržela. Někteří vyženili či některé vyvdaly chaty a chalupy jinde a jiní mají haciendy kolem Prahy a za rodiči sem přijíždějí jen občas. Jak šel čas, tak jiní příslušníci této  generace zdědili chalupy po rodičích (ano, už se kácí v našem lese) a – komu čest, tomu sláva – starají se o ně pečlivě. A do naší dlouholeté party časem zapadlo i několik nových kamarádů a kamarádek,  kteří zakoupili chalupy po tom málu původních usedlíků. A stárnutí přineslo i vlnu trvale zde bydlících chalupářů, kteří při odchodu do důchodu dali přednost pobytu na dnes již slušně vybavené chalupě na zdravém vzduchu před bytem v pražském paneláku.

A i jiní důchodci, kteří si sice to bydlení v Praze zachovali, tu stejně jsou od jara do podzimu s výjimkou několika zájezdů k doktorům do Prahy.

V poslední době zde máme i naprostou novinku – pořízení si zcela nového bydlení. Před pár lety tak vznikla roubenka v Naději, jejíž majitelka se jíž skamarádila s našimi chalupářkami. Vloni se na pozemku pod Knesplovou branou (který nový majitel odkoupil od našeho parťáka z Kanady Slávka) po terénních úpravách  objevila maringotka. Mladý majitel - Matěj z Brandýsa nad Labem - se u jednoho našeho ohně prezentoval jako výborný katarista. Úprava jeho pozemku si ještě vyžádá velkou práci, ale je to místo s nejkrásnějším rozhledem v Trávníku, ovšem zatím bez vody a elektřiny. 


V Naději u silničky z Trávníka začaly asi před rokem mohutné zemní práce na bouračce bývalého statku. Podle výpisu z katastru se dovodilo, že se tam chystá postavit patrovou roubenku jeden podnikatel z Prahy. Po počátečním prudkém rozběhu prací ovšem výstavba uvázla a v současné době došlo pouze k určitému zplanýrování mohutných vybagrovaných valů.


Dole v Trávníku si před pár lety zakoupil pozemek stavitel roubenek Bernat. S povolením výstavby měl nějaké potíže, údajně  sousedské neshody. Proto asi započal jen výstavbou sloupu s kolem, připraveným pro čapí hnízdo (zatím se žádný čáp o bydlení nepřihlásil). Mezitím si roubenku postavil v Dolní Světlé. Ovšem pan Bernat minulý rok zemřel a je pochován na trávnickém hřbitově.  Takže tato plánovaná trávnická stavba se už neuskuteční. Jen u bývalého kravína má na jiném pozemku jeho firma mezisklad stavebních dílů.


A nyní začala v dolním Trávníku i stavba důchodového obydlí manželů, se kterými se všichni dobře známe, protože se jedná o bývalé provozovatele penzionu U Naděje, o jehož konci jsem zde již psal. Za těch asi 25 let, co v naší hospůdce hospodařili, se jim zde natolik zalíbilo, že tu zůstanou po dokončení dřevostavby a budou si užívat důchod.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]