13. června 2020

Cesty mizí, posouvaji se, zarůstají


Před lety zavedli radniční páni ve Cvikově zvyklost, že je možno zprivatizovat obecní cesty. O jednom případu jsem nedávno psal ve článku o změně turistické trasy po modré z Mařenic do Cvikova.  Protože sousední pastviny koupil dobytkářský podnik JAGRA, prodal mu Cvikov i cestu,kterou vedla kdysi turistická značka směrem na Kalvárii. Podobně byly některým chalupářům prodány i jiné cesty.


Jinde se zase cesta časem používáním posunula o metr, dva. To dokladuje přiložená fotka, kde jsou vidět zbytky vchodu do dávno již zbouraného domu. Cesta byla samozřejmě kousek před vchodem. Dnes jsou zbytky domovního vchodu přímo v cestě. Protější neudržované houští zasahovalo do cesty, tak se postupně jezdilo kousek od něj. Nakonec po dohodě postiženého majitele té bouračky s MÚ byla posunutá cesta zapracována i do katastru.


Na jižním okraji lesa Trávnického vrchu vede cesta, kterou dlouhá léta používala naše Maruška (co už je rok a půl v nebíčku) a venčila tam své fenky nejdřív Báru a pak Fany. Dnes je cesta skoro nepoužívaná  a zarůstá tak, že na kusu se stala součástí přilehlé louky a tak ji teď pokosili, protože splynula s loukou. Dále ke Cvikovu sice vede krajem lesa, ale místy je zarostlá vysokou trávou nebo na ní leží odřezané suché větve. Mimochodem, vedle této cesty mají myslivci posed (krapet omšelý).  Kousek od něj je bahnité kaliště, kam zřejmě chodí černá zvěř. Nedávno tam byla i návnada. Ke kůlu byla řetězem přivázaná děrovaná roura, ve které byla kukuřice. Ta při pohybu rourou  padala dírami ven, což určitě divoká prasátka považovala za chuťovku. 

Po svahu kousek výše vede zase v podstatě po vrstevnici cesta, po které (jak jsem nedávno psal) vede modrá značka na Kalvárii a do Cvikova. Ovšem v současnosti se na Trávnickém vrchu těží dřevo (doufám, že jen to, postižené kůrovcem) a po téhle cestě jezdí nákladní auta s kládami. Tam, kde byla tato cesta vytvořena zářezem do svahu, to vypadá na možné sesuvy. Uvidíme.

O hlavní cesty se starají Služby Cvikova (SMC). Jednou za rok je obejdou a posekají trávu na okrajích cest. Ovšem už několikrát jsme cvikovské zástupce na schůzích našeho Spolku upozorňovali, že do cest zasahují i větve stromů a keřů, rostoucích podél těch cest a že by bylo vhodné považovat i prostor nad cestou za její součást. To zatím odezvu nezaznamenalo, takže postižení chalupáři si dělají prořez sami. Aspoň kdyby SMC odvezly ty odřezané větve …  Závažný problém je i na cestě do horní části Trávníka, kde je riziko pádu mohutných větví ze stromů u cesty (viz obrázek).

No a na závěr – nedávno jsem psal o zaběhnuté ovci. Teď jsme měli aféru s  osiřelým – možná – kolouškem. Běhal tady, popiskoval, volal zřejmě mámu a dokonce půl dne prospal u nás v zahradě pod rododendrony. Uviděli jsme ho až když si to rázoval brankou ven. Protože sousedi říkali, že v týdnu byla na silnici ze Cvikova přejetá srnka, měli jsme obavy, aby nebyl opuštěný. Hanka kopečkářka zavolala cvikovského pana starostu a ten nám sem poslal šéfa městských strážníků. Od něj se naše panímámy dozvěděly, že přejetá nebyla srnka, ale srnec a že nejlepší bude kolouška nerušit, že se nejspíše zaběhl a máma si ho najde. No a pro dobrotu na žebrotu – když strážník odjížděl, tak se ho rozkurážený místní pes Pumlíč pokusil kousnout do nohy. Kolouška od té doby nikdo neviděl. Doufejme, že si tedy mámu našel.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]