30. června 2020

Policie Pomo pije


Tak zněl kdysi název švédské detektivky (pro mladší generaci – POMO byla tehdy jedna z limonád). V originálu zněl název asi jinak, ale to bylo ještě za socíku a policajti nesměli být popsaní jako alkoholici. Tehdy jsme vůbec měli z VB spíše legraci a vtipů na ně bylo neurekom.  Dnes se z nich stali státní policisté a nově vznikli ve městech a městečkách strážníci. Ti státní si vysloužili název Pachové, ne snad, že by zaváněli, ale zkratkou z hesla Pomáhat a chránit.  Kdyby naši politici byli schopní myslet, tak by už dávno tyhle dva policejní spolky sloučili. Ti obecní mají omezené pravomoci, ovšem jak víme z Varnsdorfu, na měření rychlosti aut se dá vydělávat (nejen do městské pokladny, ale i do kapes radních a jejich kamarádíčků) na což doplatili i někteří zdejší chalupáři. A taky ti obecní mohou s větším či menším úspěchem sbírat zatoulané kočky a psy. Ovšem to rozdělení není jen u nás, ve Švýcarsku je dokonce policie ve třech úrovních s různými pravomocemi (státní, kantonální a městská).
 Ono to měření rychlosti by nakonec nebylo k zahození. Pokud si na pár minut v Trávníku stoupnete k silnici ze Cvikova, tak na úseku pod Zámečkem většina aut padesátku ignoruje (a to tam přechází naše děti). 

Poznámka:
Prvního července po desáté hodině dopoledne projelo po naší silničce za dvacetpět minut 36 aut. 


TI strážníci ze Cvikova nám před časem slibovali, že budou pravidelně obcházet i chalupářské vesnice, zvláště v době, kdy tam pendlující chalupáři tolik nejezdí. Nevím, jak moc to funguje, protože z vlastní zkušenosti (a to jsem na chalupě větší část roku) jsem je viděl na vedlejší cestě mezi chalupami jednou v autě a jednou projít pěšky.   Kamarád chalupář je prý viděl víckrát, ovšem obvykle v sobotu, kdy jsou chalupy obsazené a to není doba pro zloděje. Je však pravda (ale nechtěl bych to zakřiknout), že v současnosti je těch krádeží kolem nás mnohem méně. Jo, kde jsou ty časy, kdy na Českolipsku řádil démon-zloděj Hrbek. Ten si jednu chalupu v Naději oblíbil natolik, že mu majitelka jednou ponechala na stole vzkaz: „Když už máme chalupu spolu, tak aspoň po sobě umývej nádobí!“


Ale zatím máme celkem idylické časy. Migranti, díky odmítavému postoji naší vlády (což irituje potentáty v Bruseli), tady neřádí a Romové přestali obcházet vesnice, protože se za kovový šrot už neplatí z ruky do ruky. Mimochodem jsem v poslední době četl několik prohlášení, že  Cikáni jsou ti  u nás už dlouhodobě usazení, slušní, pracovitější, kdežto Romové jsou pováleční přistěhovalci bez pracovních návyků, kteří si libují v sociálních dávkách. A ta prohlášení končila konstatování, že to říká Cikán, který nechce být nazýván Romem.

K těm imigrantům – v současnosti se to po světe třese, protože se začala propírat historie a otázka neúmyslných migrantů – otroků. V USA je to spojeno navíc s rasovou otázkou, protože otroci byli černosi. To je tam dnes ošklivé slovo a bylo nahrazeno pojmem Afroameričané.  Divím se, že se ta tmavší část tamní populace nebouří a nezačíná používat o běloších název Evroameričané … Pokud si připomeneme, že ještě před pár desítkami let nesměli ti Afroameričané jezdit ve stejném autobuse jako bílí, není divu že pro ně je ta diskriminace ještě živá. Ovšem, jak to dění sledujeme, zdá se, že se to zvrhává a těží z toho jen pouliční gangy.

Ale i v Evropě s tím mají problém ty státy, které měly kolonie. Ty sice nedovážely otroky, ale zato černochy a Araby na podřadné práce. Běhen současné vlny migrace se ty ostrůvky chudých černochů a Arabů  třeba na předměstích Paříže rozšířily o přimigrovavší příbuzné. I u nás některé útlocitné neziskovky před pěti lety hlásaly, jaké to bude pro nás i Evropu obohacení, když sem přijdou arabští lékaři a technici. Zatím to na to nevypadá. A tak aspoň jedna naše útlocitná dáma z nějaké neziskovky pronesla, že jsme také byli kolonialisté, protože jsme pro černochy vyráběli v Jablonci korálky!

Ty předměstské enklávy v západní Evropě se staly zónami NO-GO, což znamená, že si tam policisté netroufnou a tak tam vládnou ty  pouliční gangy. U nás to tak vyhrocené není, imigrantů je málo (a jsou to většinou Ukrajinci, kteří jsou vděční, že si u nás mohou vydělat), ovšem rozpaky budí nedávný případ, kdy za znásilnění mladé dívky na Litoměřicku dostal viník – africký žadatel o asyl – dva roky vězení (divím  se, že nepodmíněně), ale asi je stejně stráví fešácky, protože soud ho uznal za duševně nemocného a nařídil mu ústavní léčbu (doufejme, že ne s dámskou obsluhou).

Ale i my máme v něčem primát, v Praze 6 sundali sochu maršála Koněva, protože krvavě potlačil maďarské povstání v r. 1956. Dobře mu tak, ale nevím, jestli by neměl zmizet i pomník Žižky na Vítkově, protože, jak víme, upaloval mnichy a jeptišky. A máme i příklady odjinud – když třeba v Anglii chtějí strhnout pomník Churchilla. Ten sice vítězně vedl válku proti Hitlerovi, což mu uznáme za plus, ale před více než sto lety v Burské válce v Jižní Africe nechal zabíjet černochy. Vlastně ve věci stavění a odstraňování pomníků nemusíme chodit daleko. Na náměstí ve Cvikově stál jeden z prvních Stalinů a když ho zbourali a odvezli do lesa, tak tam dlouho stál rudoarmějec. A mnozí si vzpomenou i na slavnou frontu na maso, co stála v Praze na Letné.

Ale - kam jsme se to dostali, vždyť já chtěl psát jen o policajtech …

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]