22. června 2020

Výlet na jih


Před pár dny skončila určitá omezení a bylo zase možno jezdit do hotelů a na výlety. Pro ty opatrnější  se zatím doporučuje  cestování po Česku. Naše dva chalupářské páry měly už několik měsíců zaplacený pětidenní pobyt v Jižních Čechách a tak si oddechly, když bylo vyhlášeno, že se pobyty v hotelech otevírají.

Navštívili jsme celkem málo navštěvovanou oblast – Novohradsko u rakouských hranic. Hotel je přestavěný z bývalé rezidence rodu Buquoyů (je to francouzský šlechtický rod, který do Čech přišel po porážce našich stavů na Bílé Hoře). Jejich hlavní sídlo bylo v městečku Nové Hrady. Protože se za naší první republiky přihlásili k německé národnosti, byl jim po druhé světové válce majetek podle Benešových dekretů zkonfiskován.


V městečku Nové Hrady (silnice I. třídy se mu vyhýbají, takže městem neprojíždějí žádní tiráci) zůstal  po jejich rodu hrad, zámek,  hrobka a rezidence. Hrad je velice zachovalý s mohutným vodním příkopem a expozicí měšťanského bydlení v 19. a na začátku 20. století. V zámku je dnes fakulta Jihočeské univerzity, takže pro veřejnost je přístupná jen zahrada. Z rezidence vznikl hotel asi se 65 pokoji a wellness zónou (včetně krytého bazénu).
Asi 3 km od městečka je malý silniční přechod do Rakouska, kde je expozice toho, jak za komunistů vypadala západní hranice míru a pokroku. 
O kousek jiným směrem je obec Dobrá voda. Je zde radioaktivní, údajně léčivý, pramen, u kterého byl v 18. století postaven poutní kostel s klášterem. Kostel sice není veliký, ale byl zrenovován (renovace ambitů ještě pokračují) a interiér s pozlaceným oltářem, sochami a obrazy je nádherný.
Pokud někdo (jako my) čekal, že stáčírna PET láhví Dobrá voda je v tomto místě, mýlil by se. Ta stáčírna je dobrých 20 km směrem na Třeboň a kromě jména nemá se zmíněnými léčivými prameny nic společného.
Kousek od Nových Hradů je přírodní park Terčino údolí, pojmenované po hraběnce Terezii Buquoyové. Parkem kolem říčky Stropnice vede naučná stezka s informačními tabulemi. Jsou zde i dva vodopády, vodní nádrž, tvrz Cukrštejn a v parku je několik restaurací. V současnosti je ovšem turistika ještě ochromená, možná v létě zde bude větší provoz.
Nedaleko Nových Hradu jsou České Velenice (významný hraniční přechod) a na druhé straně hranice je poměrně velké městečko Gmünd.
Během pobytu jsme měli pěkné počasí, v ceně ubytování v hotelu bylo i neomezené množství piva, vína a nealko nápojů, o dobrém jídle ani nemluvě, takže pobyt stál za to.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]