21. srpna 2020

Chalupáři schůzovali


V blogu z 21. července jsem upozorňoval na blížící se schůzi Spolku chalupářů z Trávníka a Naděje. Tak schůze už proběhla, účast členů byla, bohužel, zase asi jen poloviční. Naopak účast hostů ze cvikovského zastupitelstva byla výrazná (pan starosta, pan místostarosta, zástupce SMC a za životní prostředí pí Kolbabová).  Protože editor Zpravodaje Spolku tento týden končí svou činnost a blog už zmizel, takže z něj se o schůzi nedozvíme, uvedu, jak jsem průběh schůze viděl já.
Po zprávě předsedy Spolku vystoupil pan starosta a rozvinula se rozsáhlá debata o bezpečnosti na silnici Cvikov – Mařenice, která Trávníkem prochází (i o tom jsem v červenci psal). Zdá se ovšem, že obavy chalupářů jsou přehnané, protože jak měření předsedy Spolku, tak měření městské policie neprokázalo výrazná překročení rychlosti projíždějícími automobilisty. Z řad členů padly návrhy na přemístění značky pro začátek obce nebo doplnění dalších varovných značek (nebezpečná zatáčka nebo omezení rychlosti na 30 km/h), ovšem zástupci města konstatovali, že takové návrhy podávali i pro řadu jiných míst ve cvikovské oblasti, ale nadřízené orgány (policie, silnice) je z různých důvodů zamítaly.
Zmíněna byla i situace na poměrně úzké silnici do Cvikova, kde při setkání autobusu s protijedoucím autem naráží autobus do větví, přesahujících na silnici. Přítomní se dozvěděli, že prořez byl sice u správy silnic vyžádán, ale protože silničáři chtějí úpravy provést jen v mimovegetační sezóně, musíme si, bohužel,  počkat. Možná, že se i autobusáci budou bránit otloukaní svých autobusů.
Bylo nám přislíbeno provedení Osadním výborem navrženého rozšíření osvětlení na úsek silničky mezi Naději a Hamr. Myslím si, že by mohlo být toto osvětlení doplněno o časové omezení jen na noční dobu, kdy se obyvatelé Naděje vrací z hospody v Hamru, protože v hluboké noci by osvětlení sloužilo jen lesní zvěři a zbytečně by spotřebovávalo elektrickou energii v době, kdy obce po koronavirové epidemii mají omezené finanční příjmy.
Také padly stížnosti na zbytečně rychlou jízdu vozidel, která odvážejí odpad od trvale bydlících (na stížnosti prý řidič nereagoval). Podobně rychle jezdí i rozvoz pošty. Pan starosti přislíbil, že na okamžité telefonické upozornění zjedná nápravu u dotyčné firmy.
Spolek dále odsouhlasil nákup náhradního vertikutátoru a dalšího drtiče větví, který by sloužil hlavně členům z Naděje. Odsouhlaseno bylo i potvrzení členů Rady Spolku na další volební období.


Výsvětlování  problémů s realizací opatření mi připomnělo kartičku, kterou měl již zvěčnělý chalupář Vokálek a která je na připojeném obrázku. Když členové Spolku ze schůze odcházeli, vyslechl jsem povzdechy, že například v blízkém Krompachu nebo Dolní Světlé se podobné problémy už vyřešily (třeba začátek obce je v místě, kde jsou z jedné strany jen louky).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]