28. srpna 2020

Poslední sudy léta


Ve Skotsku je oblíbená báseň „Poslední růže léta“, v Trávníku se konají poslední sudy léta. Ten poslední, který dával chalupář z čekárny, byl ovšem spojen s přípitkem na paměť našeho kamaráda Toníka. Po dlouhé nemoci zemřel právě toho rána. V r. 2014 částečně ochrnul, ale snášel to dlouhá léta statečně, jak víme z návštěv v nemocnici, na rehabilitaci i doma.

Zůstanou nám po něm vzpomínky,  třeba jak se koupal v polozamrzlé přehradě nebo jak se opaloval na střeše, když tam s kamarádem při její opravě usnuli.  Patřil  mezi první chalupáře a účastnil se všech našich akci od mládí do stáří (šiškové války, sportování, pochody po hospodách Lužických hor). Rozloučit se s ním do strašnického krematoria přišli snad všichni chalupáři z Trávníka a Naděje a objevili se tam i někteří kamarádi, které jsme desítku let neviděli. Asi teď někde na obláčku vzpomíná s Jirkou Prďolou, který nás opustil vloni, na čas her a malin nezralých. Často na ně budeme vzpomínat. 


Letošní léto bylo sice opět horké, ale lepší než loni. Tehdy Trávnický potok v červenci vyschnul, letos díky tomu, že aspoň jednou za týden zaprší, stále teče. Za pár dní jdou děti do školy, i když nikdo moc neví, jaká opatření proti epidemii koronaviru je čekají. Na chalupách zůstanou jen trvale bydlící a důchodci, co tu vydrží až do října. Ty, kteří ještě nemají bolavé nohy, čeká zářijová  důchodcovská vycházka.  Počítalo se s pochodem na Dutý kámen a pak kolem Zeleného vrchu zpět, ale 21. srpna otevřeli novou německou rozhlednu na Luži, tak asi zamíříme tam. Je prý z ní pěkný rozhled s výjimkou směru na Jizerské hory. Tím směrem totiž rostou na české straně dosti vysoké stromy a naše chráněná krajinná oblast je odmítla vykácet.  Jenže ani německá strana se nepokusila rozhlednu o pár metrů zvýšit. Přesto je to po rozhledně na Hvozdu další místo, které stojí za návštěvu.  Rozhledna je právě tak vysoká, aby se na jeji plošině překročila nadmořská výška 800 m, do které těch pár metrů Luži chybělo.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]