8. prosince 2020

Ptáčci v zimě

 Kolem našich chalup poletuje hodně ptáků.  Hlavně to jsou sýkorky, ale vidíme i zvonky, červenky, kosy  a konipasy. Na stromech se pohybují  brhlíci, strakapoudi a datlové. Z větších ptáků vídáme hrdličky, sojky a straky. V historickém popisu Trávníka od učitele Musila (kdysi visel ve staré hospodě - ten popis), který pobýval v Trávníku po válce, jsme se dočetli, že tu nejsou vrabci a to asi ani teď. Zřejmě dávají přednost městům před přírodou kolem našich chalup.

Na jaře si řada z nás postýská, že po ránu „ptáci řvou“, když se zrovna tak dobře spí. Ono si opravdu začnou prozpěvovat ještě za časného rozednívání. Postupně v průběhu roku ovšem jejich hlasy umlknou a na podzim máme pocit, že odletěli do teplých krajin.

Ti z nás, co na chalupách přebývají trvale nebo jezdí na víkendy i přes zimu, jsou navyklí v tomto období ptáčky přikrmovat. Z přírodních zdrojů se ptáčci živí zaschlými nebo nesklizenými plody ovocných a jiných stromů (jako jsou šípky, pámelníky, jeřáby či zbylé jablka a hrušky).

Většinou je i přikrmujeme. Naši ptáčkové mají nejraději semena slunečnice a jádra ořechů. Slunečnicová semínka se prodávají buď samostatně nebo v různých směsích (třeba se obilným zrním), ovšem ptáčci dávají přednost slunečnici. Podle naší zkušenosti zrní na krmítku zůstávalo. Na škodu není tam přidat drť po rozemletí vlašských ořechů nebo trochu máku. Prý je možno do krmítka občas nasypat i drobky pečiva, ale odborníci zdůrazňují, že to pečivo nesmí být slané. Chleba a zbytky jídel do krmítka nepatří.

Kosáci do krmítka nejdou, ale rádi si smlsnou na v blízkosti rozvěšených křížalách či jeřabinách.  Strakapoudi, brhlíci i sýkory mají velmi rádi lůj nebo lojové koule, které dostaneme třeba v OBI.


No a pár slov o krmítkách. Důležité je, aby do něj nepršelo, aby nasypaná potrava nezvlhla a nezplesnivěla. Dobré je občas ho vyčistit nebo vymést nafoukaný sníh. Dokonce ho můžeme i dezinfikovat nějakým sprejem. I ptáci se mohou vzájemně infikovat (i práci mají své viry – třeba ptačí neštovice). Běžný typ krmítka je známý domeček se stříškou a rantlíkem, aby z něj krmení nepadalo. Při pobytu v Kanadě jsem viděl speciální krmítko, které umožnilo, aby se do něj sypalo krmení jen občas (to je třeba ideální pro víkendové chalupáře). Kdysi jsem ho zde i s obrázkem popsal, tak jen pro připomenutí. Z PET láhve se odřízne dno s kouskem spodku (na to se připevní širší plastová podkládací miska pro kořenáče – to pak slouží po nasazení na PET lahev shora jako stříška). Do zbytku láhve se vyříznou na čtyřech stranách zdola tak 5 cm dlouhé a 1,5 cm široké výřezy.  Pak tak vzniklé pruhy láhve o krátký kousek ohneme směrem ven do pravého úhlu a čtyřmi šrouby je připevníme na druhou misku od kořenáče. Pomocí nálevky nasypeme otvorem PET láhve dovnitř semena a nasadíme na vršek zmíněné odříznuté dno se stříškou. Semena se otvory na misku postupně vysypávají, podle toho jak to na misce u otvorů ubývá.  Většinou násyp vydrží 2 – 3 dni. Pro ochranu před kočkami je vhodné toto krmítko upevnit na kůl, zaražený do země. Snad to bude srozumitelné z připojené fotky.

Pokud si zřídíte nové krmítko, počítejte s tím, že si ho jeden den práci ani nevšimnou. Ovšem další dni je už u krmítka rej (jak to ten ptáček, co ho objeví, řekne ostatním, netuším). Někteří ptáčci se na krmítku snášejí, jiní přiletí, zjistí, že je obsazeno a zase odletí. Někdy naopak přiletí něco většího a ten, co tam do té chvíle seděl, raději odfrnkně. Koukat na krmítko z okna vytopené chalupy je docela zábava.


Komentáře:
Díky za příspěvek. Loni nás napadlo udělat pár koulí z povoleného vepřového sádla a směsi zrní. Chce to ale gumové rukavice, protože to je hrozná patlanice. Připravili jsme si delší očka z pevného provázku, na jejichž konce jsme uvázali kus třísky jako bidýlko a zábranu, aby sádlo nesjelo. Pak stačilo na očka napatlat připravenou směs sádla a zrní a nechat to venku zatuhnout.
Pověsili jsme to na vánoční stromek, který máme na dvoře před chalupou a mezi ptactvem měl tento nápad velký ohlas. Vlastně jsme pak měli takové ,,živé ptačí ozdoby".
 
Dobrý další tip.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]