1. ledna 2021

Topení a moudá EU

 Především všem čtenářům pohodu a zdraví v roce 2021!


Na nedávném zasedání představitelů členských zemí EU se mimo jiné dohodlo, že EU zpřísní své klimatické závazky už k roku 2030. Bylo dohodnuto, že se omezení emisí skleníkových plynů zvýší o nejméně 55 procent proti roku 1990.

Už teď se u nás také zpřísňuje, bylo rozhodnuto, že se od uhlí odřízneme v r. 2038. Ovšem - co je pro obyčejné lidi konkrétnější - od roku 2022 budou moci být v provozu pouze kotle na tuhá paliva, které splňují minimálně 3. emisní třídu. Zpravidla se jedná o kotle s datem výroby po roce 2000.  Jeden novinář v té souvislosti uvedl, že v lokalitě u Prahy, kde bydlí, se výrazně projevuje vliv topení na ovzduší ve staré části vesnice a v části nové, kde bydlí lépe situovaní Pražáci. Ti mají vesměs topení elektrické, kdežto ve staré části se topí hlavně pevnými palivy.

To bude problém i chalupářů v našem okolí. Jen málo jich přešlo v posledních letech na topení tepelnými čerpadly, někteří používají elektrické přímotopy nebo elektrické kotle. Je to otázka ceny. Před dvaceti lety vznikla hurá akce, kdy se propagovaly přímotopy. Ovšem po pár letech stoupla cena elektřiny a topení elektřinou se stalo drahým.

Takže většina chalupářů stále topí v kamnech a kotlích na uhlí nebo dřevo. Díky kůrovcové kalamitě je v současnosti pro ně  topení dřevem cenově nejvýhodnější.

To rozhodnutí EU v rámci tzv. Zeleného programu se ovšem povinně přenese do předpisů jednotlivých evropských států a topením pevnými palivy se bude opovrhovat a bude se zakazovat.

Občánku, co teď? Tepelná čerpadla jsou provozně výhodná, ovšem investičně nákladná. Topení elektřinou se zase může brzy dostat do slepé uličky. Tatáž EU totiž vehementně prosazuje přechod na elektromobily a stejným dechem tlačí na zastavení provozu uhelných elektráren. Zdá se, že především Německo, které se rozhodlo odstoupit i od elektráren atomových, bude muset tu zvýšenou potřebu elektřiny pokrýt z větrníků a solárních elektráren, a pokud to nebude stačit, tak dovozem ze zemí, které ještě chvíli odolají tomu současnému tlaku. Zamyšlení nad situaci povede k závěru, že produkce elektřiny v Evropě bude za desítku let nedostačující a její cena poroste.

Připomeňme třeba to, že v noci se budou v Evropě nabíjet milióny autobaterií, aby elektroauta mohla druhý den jezdit. Nedávno naši novináři provedli demonstrační jízdu elektroautem do Chorvatska k moři. Museli jízdu pečlivě plánovat, aby cestou vždy stihli dojet k pumpě, kde jim „rychlodobíječka“ dobila baterii asi za 20 minut. Dotankování benzinu nebo nafty je rychlejší, ale to nikoho ve vedení EU nezajímá. Těch pump s rychlodobíječkami zatím není dost a těm cestovatelům se stávalo, že když k nabíječce dojeli, hlásila jim palubní deska, že jim v baterii zbývá kapacita jen na asi 20 km jízdy. Naštěstí neuvízli v koloně, jinak by asi tlačili. Domácí nabíječka je samozřejmě pomalejší. Lze usoudit, že za pár let budou z většiny oken paneláků přes noc nataženy k dole parkujícím autům elektrické šňůry! Pěkná představa, co?

Ale vraťme se k topení na chalupách. Jaké možnosti máme?  Tepelná čerpadla budou z finančních důvodů použitelná jen pro někoho (a i ty tu zdraženou elektřinu budou potřebovat). Výměna kotlů za modernější bude nezbytná, ovšem otázkou je, jestli naše kůrovcem zdecimované lesy budou i v dalších letech zdrojem topného dřeva?

Jedna možnost se v současnosti nabízí. Přejít na elektrické kotle, ale elektřinu si produkovat sami pomocí fotovoltaických panelů na střechách chalup. Cena těch panelů v současnosti poněkud poklesla a CHKO se zatím proti nim jako znesvěcení vzhledu chalup nestaví. Příklad máme i na okraji Heřmanic, kde takto vybavená chalupa je již v provozu.

Na web adrese

https://www.bce.cz/cenik/?gclid=Cj0KCQiA8dH-BRD_ARIsAC24umah7xCMI2JF6kWBAG68pvGKBm9tSusIrahdaGNAxuuwJ2ZDVqCjmJYaApkbEALw_wcB

se o  provedení takové střešní elektrárny a potřebných finančních nákladech dozvíte více.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]