13. dubna 2021

Chalupáři leccos dovedou

 a ještě k tomu jsou to chalupáři z Naděje a Trávníka. Před pár lety jsem psal o řadě umělců, kteří chalupařili mezi námi. Druhý článek tehdy byl o technicích mezi námi, kde jsem vypíchl leteckého konstruktéra pana Kříže. I v současnosti je kolem nás hodně expertů, někteří ještě aktivní, jiní už důchodci. Trochu jejich životní úspěchy vyzvednu, ale vyhnu se jejich jménům, ostatně ti skalní chalupáři budou vědět.

Jsou či byli zde aktivní sportovci. Připomenu veslaře, volejbalisty,  jachtaře z Karibiku, šermíře (je tu bývalý  mistr republiky), vzpěrače (máme tu také bývalého  reprezentanta naší republiky), cyklisty (psal jsem tu o spanilé jízdě dvou našich chalupářů k Baltu),  lyžaře (připomenu pravidelné skupinové zimní celodenní lyžařské výlety podél německých hranic – jo, to ještě padal sníh – letos sice napadl, ale my jsme na chalupách nebyli) ) nebo turisty (podzimní důchodcovské vycházky nebo zimní Pochody hospodami Lužických hor  (ty začaly kdysi dávno  jako běžkařské), prostě chalupáři jsou sportovci.

Připomenu i už zesnulého kamaráda Kapína, který startoval v boxu i na olympiádě v Mexiku.

Máme zde i pilota dopravních letadel (několikrát vezl naše chalupářky na dovolenou do Řecka), kterému byl nedávno svěřen významný úkol - řídit letadlo Boeing 737 MAX na letu do Španělska poprvé po dvouleté odstávce, kdy se bádalo, proč letadla tohoto typu padají. 

Majitel Zámečku zase pracuje v oblasti genealogie, vyhledává po archivech rodinné vztahy až do dávných dob – viz

https://www.mojipredkove.cz/

 Není to tak dávno, co jsme přišli o hospodu U Naděje. Dnes patří firmě Jablotron, kterou v devadesátých letech založil jeden z našich dnešních miliardářů. Je to mezinárodně zavedená firma, která se zabývá technikou zabezpečení objektů proti vloupání (to dobře vědí někteří naši chalupáři, kteří mají chalupy zabezpečené právě jejich výrobky).

Další chalupáři jsou či byli aktivní v podnikání. Jeden z nich organizoval privatizaci státního podniku na výrobu zabezpečovací techniky pro železnice s 3000 zaměstnanci. Po privatizaci do českých rukou se tento podnik úspěšně rozvinul a dodává i do zahraničí (Srbsko, Turecko, Indie, Malajsie).

Další  řídili či ještě řídí pobočky zahraničních firem v Česku (švédská firma na kuličková ložiska SKF nebo německá akciová společnost UZIN, která dodává vše pro zhotovování  podlah – barvy, laky, lepidla …). Mimochodem už za minulého socialistického režimu měla česká pobočka SKF zakoupenou chalupu v Naději jako rekreační objekt pro své pražské zaměstnance.

O těchto firmách se dočtete na web stránkách

https://www.azd.cz/cs

https://cz.uzin.com/o-nas/toto-je-uzin

https://www.skf.com/cz


A zdá se, že ovzduší Lužických hor je zdravé nejen pro léčbu plicních chorob, ale  zřejmě velmi svědčí právnickému povolání. V našich dvou vesnicích je minimálně  pět právniček a to ještě jedna má dva syny právníky a další má právníka za manžela.

A i mezi mladou generací chalupářů najdeme několik aktivních podnikatelů (možná, že jeden z nich půjde ve stopách Kellnera – pro svou dceru taky zakoupil koně). Řada našich mladých se zase věnuje moderní výpočetní technice, což frčí i v rámci home-office.  No už jsem psal, že zde máme i plodnou spisovatelku, které už vydali deset knih! Teď ještě, aby ta mládež udržela naše chaloupky i až tady my starší nebudem. …


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]