16. května 2021

Z telky jsme se dozvěděli

 Na ČT2 běží seriál s naší snowboardistkou Evou Samkovou a skikrosařem Tomášem Krausem, kde ukazují jaké sporty a kde se u nás dají provozovat. Dva díly – o Ústecku a o Liberecku - jsou pro nás  - chalupáře z Lužických hor – velmi zajímavé.

V jednom díle se mluvilo o orientačním běhu a záběry byly z okolí Nového Boru. Ti z nás, co jezdí sem na chalupy nejméně čtyřicítku let, si jistě vzpomenou, že se přímo kolem našich chalup konaly už dva mezinárodní závody v orientačním běhu. Ten první se konal v r. 1989 a start i cíl pětidenních závodů byl na loukách na rozhraní mezi Trávníkem a Nadějí. Byla to mohutná akce, která sice narušila mstní chalupářský poklid, ale třeba účastníci z pobaltských států, kteří už tehdy vyvěšováním svých národních vlajek avizovali blížící se odtržení od SSSR, byli velice populární. K mínusům patřilo slabé zabezpečení vykonávání hygienických potřeb, takže okolí našich chalup bylo znečištěno známými „podpapíráky“. Akce se u nás zopakovala v r. 2009, kdy centrum bylo v Naději u začátku cesty na Milštejn. O akci jsem tady na blogu tehdy psal, mezi startujícími byli i Japonci.

Všichni víme, že v Heřmanicích je osmnáctijamkové golfové hřiště Malevil. Pokud uvážíme potřebnou výbavu, je golf přece jen zábavou pro ty mohovitější. Ve zmíněném seriálu jsme se ovšem dozvěděli o vtipné levné variantě – fotbalogolfu! Na první dvě certifikovaná hřiště v ČR nás Kraus se Samkovou v  seriálu zavedli. Jsou na kopci Dymník u Rumburku. Hřiště má obvyklých 18 jamek (krapet větších – pro fotbalový míč) a míč se kope. 

Vzdálenost k jamce je různá – od 25 m až po 200m a v cestě míči jsou i různé překážky. Jako při golfu se počítá počet kopnutí, potřebný, abyste dostali  míč do dané jamky.  Nezajedete si to tam zkusit?


 

Dalšími místy v našem okolí, kam se oba průvodci v seriálu podívali, byl vysílač na Ještědu a skleněná zahrada a kostel v Kunraticích u Cvikova, kde má sklárnu pan Pačínek. I o této atrakci jsem se zde na blogu zmiňoval vloni, kdy si parta našich chalupářek právě tam udělala výlet.

Místem, o kterém asi většina z nás nevěděla, je „WAKE BOARD PARK“ ve Stráži pod Ralskem. Na tamním jezeře je napnuté na sloupech vlečné lano, na které se zavěsí odvážlivec na surfovacím prkně a vlek ho slušnou rychlostí táhne po hladině, kde si může zkoušet i různé otočky.

V předchozím díle seriálu nás Samková s Krausem zavedli do Českosaského Švýcarska, kde si mimo jiné vyzkoušeli lezení po skalách tzv. ferratou. Na skále je vytýčená cesta, kde je zakotveno vodicí lano. Lezec se dvěma karabinkami připne na lano a leze nahoru. Vždy, když doleze k místu, kde je vodicí lano zakotveno do skály, musí si postupně přehodit jisticí karabinky za místo zakotvení. Proto jsou karabinky dvě, aby byl lezec stále jištěn. My takovou ferratu známe z blízkého Jonsdorfu, kde vede po skále Nonnenfelsen (Jeptiiščí skály)  nad známým jezírkem.

Jistě bude zajímavé shlédnout i další díly seriálu i když už nebudou z blízkého okolí našich chalup.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]