10. června 2021
Buřty na pivu
Dost často toto jídlo dělá moje manželka a vždycky donese i sousedům. Sousedka je spíše na sladké, takže její chlapi ty buřty mají rádi. Jeden můj kamarád je známý gurmán a svou oblibou pálivých jídel je podobný našemu Forpasovi. Dostal jsem od něj podrobný recept na buřty na pivu a tak ho zde publikuji:
První podmínkou je použít dobré poctivé buřty (špekáčky – 6 až 8 kusů), nikoli ty v pytlíku z hypermarketu.
Dále je nutné dobré černé pivo… (např. Svijanská kněžna, černé Popovice a p.) –
12 stupňů a výše…
Někdo krájí buřty jen na půlky a dokrájí hřebínek, já krájím rovnou na půlkolečka,
cca centimetr tlustá (buřty se musí samozřejmě napřed oloupat).
Vezmeme pekáček, vymažeme sádlem…
Dále – cibule (tak 4-5 pěkných cibulí) – zase ji někdo krájí na kolečka, já na
půlkolečka…
Česnek – tak 5-6 velkých stroužků, nakrájet na plátky…
Pro ty chuťově otužilejší – aspoň 1 habaněro papričku, nakrájet na tenké plátky a
překrájet na malé kousíčky…
Rozehřát troubu na 200 stupňů. Do vymaštěného pekáčku nandat a rovnoměrně
rozhrnout ty měsíčky buřtů.
Dát do rozehřáté trouby a chvilku nechat „vypotit“
(zatáhnout na povrchu).
Nyní se připraví omáčka – do větší nádoby nalít půl litru piva – černé, silné pivo, jak
uvádím výše…
Do toho ostrý kečup – tak 1-2 PL (polévková lžíce), chilli omáčka (čínská) –
1 PL, případně i thajská ostrá omáčka Sriracha
– 1-2 PL, Worchestrová omáčka – 1 PL, lehká sójovka (Kikoman) – 1 PL, trocha
soli a pepře, trocha sladké papriky (1 PL), trocha práškového chilli (mix
chilli – 1 PL). Promíchat – nejlépe metličkou…
Buřty se už skoro vypotily, na povrchu jsou lehce osmahlé, takže následuje 2.
etapa.
Na pánvi rozpustím trochu sádla (max 1 PL). Přidám tu nakrájenou cibuli,
promíchám, přidám nakrájený česnek, promíchám a případně přidám i kousíčky habaněro a
opět promíchám, nechám lehce osmahnout (ani ne do zlatova).
Vezmu pekáček s buřtama, z pánve na to nasypu tu osmahlou cibuli,
lehce promíchám, zaleju připravenou pivní omáčkou, lehce promíchám – a vrazím
zpátky do trouby na těch 200 stupňů …
otevřu si pivo, nebo jiné občerstvení, neb teď se musí čekat 20 – 30 minut
(občas lehce promíchat), než se omáčka zredukuje na minimum a zůstane z ní
tmavá dokonalá šťáva…
No a zbývá vypnout troubu a servírovat – buď do
misky nebo do hlubokého talíře, k tomu dobrý
chleba – no a pivo. Tentokráte nejlépe světlé, 11 – 12 stupňové …
Věřím, že i vám bude chutnat!
Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]