14. prosince 2021

Toky a potoky

 Naším chalupářským krajem protékají tři významnější vodní toky: Svitávka, Hamerský potok a  Boberský potok

Svitávka pramení za našimi hranicemi na svahu kopce Buchberg u Jonsdorfu (zde se tento potok jmenuje Zwitte), pak protéká Dolní Světlou do Mařenic, Mařeniček (zde se do ní vlévá Hamerský potok), kolem Kunratických rybníků do Kunratic (za nimi se s ní spojí Boberský potok), pak pokračuje do Lindavy, Svitavy, kolem Pekelných dolů do Zákup a u Brenné se vlévá do Ploučnice.  Její délka je 37 km.

Hamerský potok pramení na svahu Pěnkavčího vrchu (na západ od Luže), protéká pod Suchým vrchem (kde je na něm vybudována přehrada Naděje), pak přes Hamr do Mařeniček, kde se spojí se Svitávkou. Přehrada byla dobudována v r. 1939. Protože se z pramenišť kolem Pěnkavčího vrchu tehdy vybudoval vodovod pro Rumburk, musela být vybudována přehrada  jako trvalý zdroj vody pro hamry a pily, které tehdy přes náhony Hamerský potok zásoboval vodou. Dnes to vše zaniklo, máme jen přehradu a pod ní na toku potoka několik ve skalách vytesaných náhonů. Hamerských potoků je v Česku několik, délku toho našeho se mi nepodařilo zjistit. Technické informace o přehradě najdete na

https://www.poh.cz/vodni-dilo-nadeje/d-2611

 Boberský potok pramení u Nové Hutě, protéká Rousínovem a Cvikovem, aby se u Lindavy vlil do Svitávky. Jeho délka je 12,5 km. Jeho název by nasvědčoval, že na něm žili bobři. Je to ale prý omyl, zkreslením německého názvu Webersbach – což znamenalo Tkalcovský potok – a tkalců bylo v našem kraji dost.

Kolem zmíněných říček se zachovala řada náhonů, vysekaných ve skalách. Na Hamerském potoku je  několik menších náhonů u Hamru a další větší v Antonínově údolí, který poháněl přádelnu bavlny (kterou známe jako ústav pro důchodce či mentálně postižené ženy). Dnes je tento objekt v soukromém vlastnictví a jeho další využití je nejasné.  U silnice mezi Trávníkem a Mařenicemi, je další náhon, odbočující z dnes již zaniklého rybníka. Náhon vedl pod silnicí až do bývalého mlýna v údolí do Mařeniček. Tento náhon jsme za mladých let prolézali včetně úseku pod silnici, kde bylo nutné se pro malou výšku štoly jen plazit.

Na Svitávce jsou náhony pro bývalé brusírny zrcadel za Svitavou, které jsou blízko vykopaných podzemních prostor, zvaných Pusté kostely (zde se točila řada pohádkových filmů)ů a o kousek dál podzemní osvěžovny Pekelné doly, kde je sraziště motocyklistů. Kousek nad Juliovkou se u Svitávky zachoval i náhon na akvaduktu.

Na Boberském potoce sleduje Hydrometeorologický ústav na vodočtech ve Cvikově stav vody (je jich více, ale nejznámější je u ordinace cvikovského zvěrolékaře). O stavu vody v tomto potoce se můžeme informovat na stránce:

https://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_prfdyn.php?seq=20650888

O vodočtech na našich blízkých tocích jsem tu psal v lednu r. 2015:

http://prochpra-travnik.blogspot.com/2015/01/tece-voda-tece.html

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]