6. ledna 2022

Jedlová

 Pro nás chalupáře má pojem Jedlová dva významy – jednak je to hora s rozhlednou a přilehlým lyžařským terénem a také je to železniční stanice Jedlová, kterou jsme při našich výletech několikrát navštívili (včetně její restaurace).

Hora Jedlová měří 774 m a je tvořena znělcem (to je magmatická - vyvřelá  hornina, častá v našem okolí, a její název je odvozen od toho, že kámen znělec při poklepu vydává zvuk – zní). Rozhledna na jejím vrcholu je z roku 1890, ale byla někdy kolem r. 1990 rekonstruována. Měří 23 m. Přístup k ní  je po turistické značce, vedoucí z Jiřetína. Na vrcholu hory je osvěžovna, druhá je na krátké odbočce z cesty na hradě Tolštejn. O Tolštejnské osvěžovně  tu byla zmínka, protože Tolštejn byl cílem jednoho z podzimních důchodcovských pochodů. Kromě rozhledny je na vrcholu hory radiokomunikační stožár pro retranslaci televizních a telefonních signálů. U restaurace je pomník německého básníka Fridricha Schillera.

Jen pro zajímavost – v Krušných horách poblíž města Jirkov je další naše hora, která se jmenuje Jedlová, a je na ní také televizní vysílač. Je vysoká 853 m.

V železniční stanici Jedlová se rozvětvuje trať z České Lípy na směr do Děčína a směr do Krásné Lípy a dál na Rumburk a Varnsdorf. V železniční stanici je restaurace a nově jsou ve staniční budově vybudovány 3 apartmány, kde je možno ubytovat skoro 20 osob. Místo je atraktivní pro turistiku, zvláště pak pro milovníky vlaků, které mohou pozorovat z oken.

Jen tak mimochodem, milovníci lokomotiv a starých vlaků, kteří za nimi cestují po celé republice a fotografují je, se nazývají šotouši. Naším nejvýznamnějším šotoušem byl skladatel Antonín Dvořák. Od šotoušů pocházejí i přezdívky našich lokomotiv (Šlechtična, Bardotka, Žabotlam a desítky dalších). 



Více se o nich dozvíte na webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_p%C5%99ezd%C3%ADvek_%C4%8Desk%C3%BDch_a_slovensk%C3%BDch_%C5%BEelezni%C4%8Dn%C3%ADch_vozidel

 

Nedávno zde byla uvedena i informace o turistickém Lužickohorském vlaku, který jezdí z Prahy přes  Bakov, Českou Lípu, Jedlovou, Krásnou Lípu do Mikulášovic ve Šluknovském výběžku. Vlak jezdí v sobotu a neděli ráno z Prahy a odpoledne zpět, ovšem jen mezi 27. březnem a 31. říjnem. Už jsme se domlouvali, že by to mohl být v letní sezoně vynikající výlet pro naši mládež s tím, že na ně někdo bude čekat v Krásné Lípě a doveze je na chalupu. Ve vlaku je i bufetový vůz, takže se lze i za jízdy občerstvovat.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]