19. listopadu 2023

Bunkry kolem nás

 V televizi proběhla reportáž,  jak si jeden nadšenec v Jižních Čechách koupil  opuštěný  předválečný bunkr,  vybavil  jej historickým i zbraněmi a ostatními věcmi, aby vypadal tak, jak jej v roce 1938 opustili naši vojáci po mnichovské zradě. To bylo v rámci akce, kdy ministerstvo desítky pevnůstek  prodalo soukromým zájemcům. Cena se pohybovala podle zachovalosti od 30 tisíc korun výše. V našem okolí jsou vesměs  pevnůstky opuštěné a poškozené, takže si  nepřipomínám , že by nějaké byly nabízeny ke koupi.

O těch pevnůstkách si můžeme něco připomenout.  Jejich výstavba začala v r. 1936 na základě dění v Německu, kde v té době měl Hitler absolutní moc.  Výpady proti sousedním zemím byly v projevech tehdejších německých politiku běžné.  Proto se vláda rozhodla po vzoru francouzské Maginotovy linie (to byl  francouzský voják a politik, který byl po první světové válce ministrem obrany) k výstavbě pruhu opevnění kolem hranic s Německem.

Jak už to v armádě bývá, byla to příprava  podle zkušeností z války minulé, takže to nakonec bylo k nepotřebě. Němci Maginotovu linii  v r. 1940 obešli přes Belgii a Holandsko. Naši pevnostní linii ani obcházet nemuseli.  Podle Mnichovské „dohody“ nám ji prostě sebrali i s pohraničím.   Dnes si s velkou slávou a za velké peníze chystáme pořídit americké tryskové stíhačky, ačkoliv vidíme na Ukrajině i v Palestině, že se už válčí raketami a drony a letecké bitvy jsou jen ve filmech z druhé světové války.

Ale zpět k bunkrům kolem nás. V našem okolí byly  tři úseky – L3 tzv. Heřmanický s 38 vybudovanými bunkry,  Mařenický M1 se 45  bunkry a Rousínovský M2  dokonce s 56 dokončenými bunkry.  Úsek M1 začínal v Hamru a končil nad dnešním Malevilem. Bylo to opevnění vzor 37 s tak zvanými řopíky  (podle zkratky tehdejší  organizace Řízení Opevňovacích Praci).  Byly rozmístěny v několika řadách v terénu, aby se vzájemně  překrývající palbouzabránily průniku nepřátelského vojska. Stavbu podle typizované dokumentace zajišťovala řada místních firem.  Připomeňme si, že tehdy nebyla ještě k dispozici stavební mechanizace jako dnes a tak je nutno smeknout nad tím, že se stavba zvládla během dvou let.   Na připojené mapce z našeho okolí jsou bunkry vyznačené, jejich stavba započala už v r. 1937.

Hned po dobudování opevnění byly objekty střeženy za tím účelem vytvořenými strážními prapory. Střežení se uskutečňovalo jak hlídkováním, tak i obsazením některých důležitých vybudovaných objektů. Součástí střežení bylo i zabránění vstupu nepovolaných osob do linie pevností, protože se předpokládalo, že stoupenci nacistů z německého obyvatelstva v pohraničí se budou snažit podat o opevnění informace do Německa.

Řopíky kolem nás jsou vesměs kulometného typu,  počet kulometů určoval počet střílen. Posádka byla vybavena municí, signálními raketami, ručními granáty, puškami, pistolemi a zdravotnickým materiálem. V bunkru bylo kolem 5 vojáků.  Řopik je na přiloženém  obrázku. 

Kromě malých bunkrů byly v některých úsecích (kde procházely hranicemi důležité silnice) budovány i velké pevnosti. V našem okolí nejsou, ale před řadou let naše chalupářská parta pobývala týden ve Východních Čechách a měli jsme tam příležitost si takovou obnovenou velikou pevnost prohlédnout v Dobrošově u Náchoda.  Několik takových bunkrů je u Králík na Moravě.  U Žacléře na východě Krkonoš je známá pevnost Stachelberg,  v Orlických horách je zase obnovená pevnost Hanička. 

 A na okraj ještě jednu vzpomínku na toto období. U cesty z Naděje na Hamr  jsou v lese (viditelně ze silničky) pozůstatky základů nějaké stavby. Při budování  pásu bunkrů tam stála ubytovna dělníků, kteří bunkry stavěli (byl to takový podlouhlý dřevěný barák,  jaké známe z filmů o koncentrácích).  Ke konci války sloužil Němcům jako ubytovna válečných zajatců, kteří museli pracovat v okolních lesích (místo  sudetských Němců, kteří bojovali na frontách).  Řadu let  tady byla u cesty pamětní deska, ale před pár lety zmizela a už nebyla obnovena. Tak si na to, co se tady dělo, alespoň vzpomeňme při čtení tohoto příspěvku.

 




Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]