25. ledna 2024

Globální oteplování

Jak jsem už psal, to počasí nám v poslední době nějak škytá,na  pár dnů napadne sníh a mrzne, pak se na pár dnů oteplí a ten sníh sleze. Ale vzpomínám si, že kdysi náš klimatolog Tolasz napsal, že globální oteplení nebude plynulé, ale bude kolísavé. Zdá se, že měl pravdu. Ono ani vědátoři se, co se týče  toho oteplení, neshodli. Jedni viní lidstvo, že topí a jezdí auty a tak vypouští do atmosféry zplodiny, které  způsobují to oteplení. Ti kritičtější jednak upozorňují, že těch uhlíkových zplodin je v atmosféře  nepatrné procento, takže ten vliv je pochybný. A hlavně upozorňují, že geologové  mohou dokladovat, že v historii Zeměkoule bylo těch dob ledových a následných oteplení víc a že konec poslední doby ledové (asi před 10 – 12 tisíci lety) nezpůsobili neandertálci svými ohni (auta neměli) a dokonce bylo asi víc rasantní než to „oteplování“ dnešní, když se tehdy tím oteplením rozpustil  ledovec  od Krkonoš až po Grónsko. 

Zdá se tedy jako mnohem reálnější, že globální oteplení je dáno změnami v pohybu Země kolem Slunce. To před lety popsal srbský matematik a astronom MIlankovič a jeho teorii podporuje řada dnešních vědců, ovšem politici dávají přednost vlivu kamen a automobilů. Na internetu se o Milankovičově teorii dozvíte víc, v televizi a novinách, poplatných Green Deal politice, asi ne.

A ještě novináři moc nevnímají přírodní koloběh uhlíku a kyslíku. Oxid uhličitý je přirozeně se vyskytující plyn, jako součást koloběhu uhlíku je v podstatě jedinou základní surovinou všech organických sloučenin.

V 17. století vlámský chemik Jan Baptist van Helmont zjistil, že při spalování dřevěného uhlí je váha zbylého popela menší než hmotnost spalovaného uhlí. Rozdíl byl tvořen plynem . oxidem uhličitým.  Oxid uhličitý je běžnou součástí zemské atmosféry, přičemž jeho koncentrace (průměrně 0,040 % v roce 2013) v ovzduší kolísá v závislosti na místních podmínkách, na výšce nad povrchem a relativní vlhkosti vzduchu v ovzduší.  Mimochodem v oceánu je ho zhruba 50× více než v atmosféře (neměli bychom vysušit oceány?).

Fotosyntetizující organizmy (bakterie, řasy, rostliny)  jsou schopny fixace anorganického CO2 a jeho následné uplatnění v tvorbě organické hmoty a kyslíku!  Tento chemický proces je dosti složitý (opět se o tom můžete dočíst na internetu), ale podstatné je, že při něm vzniká kyslík, který potřebujeme k dýchání. Takže možná horší vliv na lidstvo než globální oteplování může mít likvidace deštných pralesů v Brazílii a v Africe.

Nedávno jeden australský geolog prohlásil toto: „V měřítku desítek milionů let nebo více je zemské klima řízeno zemskou deskovou tektonikou. V měřítku stovek tisíc let je zemské klima řízeno orbitálními cykly, které přibližují nebo vzdalují Zemi od Slunce. V měřítku tisíců let až desetiletí je zemské klima řízeno změnami energie vyzařované ze Slunce.“

A co boj potentátů z Evropské unie proti oteplování podl hlavičkou Green Deal? Kritičtější ekonomové dovozují, že ten boj sice nabourává evropský průmysl, ale protože v Asii či Africe to neprovozují, celosvětový efekt se nekoná, jen to nabourává evropskou ekonomiku.

Po přečtení tohoto článku se možná nad globálním oteplováním zamyslíte kvalifikovaněji než potentáti v Bruseli či naši novináři.  Není pochyb o tom, že technický pokrok  vytváří víc oxidu uhličitého, ale je skutečně diskutabilní, jestli je to hlavní příčina oteplování, jak  si to myslí málo vzdělaní politici.

Uvidíme, to průměrné roční oteplení o stupeň či dva by u nás asi vadilo jen lyžařům, ale přežili bychom to (pokud se k nám nenahrnou  imigranti ze zaplavených přímořských nížin, kde blíže k rovníku samozřejmě může být ještě tepleji).


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]