23. prosince 2006

Malebná Naděje

Asi 1 km severně od Trávníku leží v krásném údolním kotli Lužických hor, tvořeným od severu Suchým vrchem a Volským kopcem, od jihu Liščím pahrbkem a od západu Havraními skalami a Milštejnem, vesnička Naděje (název je překladem původního německého Hoffnung). Jako ves je uváděna od r. 1612.

Na kraji vesnice u cesty ke zřícenině hradu Milštejna býval hostinec.V létě sloužil hostinec turistům, jdoucím na Milštejn, a v zimě sáňkařům. Pověstný zde byl tzv. „pokecaný koláč“ Klekselkuchen, pečený ve chlebové peci, který měl na povrchu kromě žmolenky kaňky z ovocných džemů, malin a jahod.

V r. 1823 byla v Naději vybudována kaple sv. Anny Samotřetí (matky P. Marie), renovovaná v r. 1868, kdy dostala nový oltář. Na místě zvonu, zrekvirovaného v první světové válce, byl 11. 11. 1921 zavěšen a vysvěcen nový zvon. Na svátek Všech svatých v r. 1923 dostala kaple syenitovou desku se jmény padlých v 1. světové válce. Jméno sv. Anna Samotřetí je pojmenování pro ve středověku oblíbené zobrazení či sochu sv. Anny s Pannou Marií a malým Ježíškem. Kaple byla po druhé světové válce značně poškozena a po odsvěcení slouží pro rekreační účely.

Na jižním okraji čtyřvrcholového Suchého vrchu prý býval krásný rozhled z jednoho z vrcholů - skalního Knížecího sedátka (639 m n.m.). Dnes rozhledu brání staré buky. I další tři vrcholky Suchého vrchu umožňovaly daleký výhled - Žulový směrem na Luž (zde výhled zůstal zachován), Andriesenova kupka do Hamerského údolí a Ledový kámen na sever k Pěnkavčímu vrchu. Na severním svahu Suchého vrchu je jediná ledová jeskyně v Čechách, ale o té někdy jindy.

Jihozápadně od Naděje jsou malebné Havraní skály (jiný název Křížová věž, krátce Křížek) se železným křížem, zřízeným v r. 1833. Na konci minulého století zde každou noc svítila lucerna, kterou tam denně rozsvěcel Joseph Weiss alias Tlustý Seppl z Naděje. Před druhou světovou válkou byla lucerna rozsvěcena již jen na Velikonoce. V sedmdesátých letech zrezavělý kříž upadl, ale péčí jedné rodiny pražských rekreantů byl obnoven. Vylézt na Křížek patřilo donedávna k doložení odvahy všech kluků z Trávníka. Ti odvážnější si pak ke kovovému křížku přivázali horolezecké lano a na převislé straně slaňovali.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]