23. prosince 2006

Silvestry

Dalo by se začít „Již v šerém dávnověku …“ se v Trávníku a Naději slavily společně Silvestry. První písemný doklad o společném Silvestru je z r. 1964. Tehdy se Silvestr konal v sále, který byl v prvním patře trávnické hospody a který byl běžně využíván k tanečním zábavám. Paní hostinská Jandáková nám sál propůjčila, zatopili jsme si, vyzdobili sál a pravděpodobně se tehdy poprvé veřejně představil zárodek budoucího Trávnického disharmonického orchestru, též Dřevák či Houslista zvaného. Totéž se opakovalo i několik dalších let. Na fotografii je kytarová a bubnová sekce.

Po řadu dalších let se Silvestry slavily vždy v některé větší chalupě. Vzpomínám na Silvestr 1968, který se slavil v chalupě u Bucka (dej mu Pánbůh věčnou slávu). Hlavním hitem byl volský jazyk, který Bucek krásně nazdobil na stůl. Vrcholem večera bylo pálení sovětské vlajky (trochu nervozity v účastnících vyvolalo jarní tání, kdy se na sněhu na zahradě u chalupy začaly objevovat kousky ohořelého červeného hadru s emblémem srpu a kladiva, ale VB naštěstí v té době kolem neprojela a nic se neprozradilo).

Jinou Silvestrovskou historkou přispěla v jednom roce návštěva hodných Němců z Drážďan u mistra neonů Vokálka. Aby nějak přispěla k všeobecnému obžerství a opilství připravila dotyčná Gudruna mísu salátu z těstovin (tehdy něco u nás nevídaného a nečekaného). Naštěstí bylo přetopeno, takže se u slavnostní hostiny sedělo u otevřených oken. No a abychom dotyčnou (v našem podání) Hudrunu neurazili, nabírali jsme si oný salát plnými lžícemi a známým vojenským fíglem jsme oknem obsah lžíce brnknutím vystřelovali do sněhu v zahradě. Na jaře chvíli trvalo, než jsme pochopili, proč se vyhladovělí ptáci v hejnech sletují na zahradu - protože ten právě se rozmrazující salát jim chutnal (určitě lépe než nám na Silvestra).

V novověku (po r. 2000) se opakovaně pořádal Silvestr v mařenické hospodě U Břicháčka pod vlídným dozorem Tondy Petráška. Daly se zde dohromady dvě party Pražáků – místní z Mařenic a druhá z Trávníka a Naděje. Silvestr byl pojednán jako maškarní karneval s jednotícím tématem – jednou to byla voda a moře (takže se sešli Pepkové námořníci, hastrmani a vodní víly), podruhé to bylo téma Z pohádky do pohádky (za účasti Aladinů, Šípkových Růženek a Tondy Petráška coby Hurvínka). Jiný rok se sešli sportovci (vodáci s pádly, tenisté s raketami a fotbalisté – zde o půlnoci došlo k významnému sbratření Sparťanů a Slávistů). V r. 2005 se Silvestr konal ve znamení nočních úborů (zvláště byly půvabné dámy v nočních košilích s natáčkami).

Kromě mateřské péče o volátka zúčastněných se hospodští Břicháčkovi a Petráškovi věnovali i kulturní mu povznesení zúčastněných. Vždy se konala půlnoční show dam a nevinných dítek z těchto rodin, které nám blejbekem zpívaly a tančily k tomu.

I z těchto Silvestrů je se možno podívat na pár fotografií.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]