23. prosince 2006

Sportování

Sportování trávnických rekreantů se samozřejmě vyvíjelo tak jak oni stárli.

Když jim bylo po dvacítce tak bylo sportu více – zimní radovánky na pravých jasankách – lyžích, chození po kopcích a lesích (pěší vycházky na Klíč, Lemberk nebo Tolštejn byly běžné), kopaná na plácku u křižovatky cest před nadějskou kapličkou, kde se dokonce konaly asi dvakrát Trávnické olympijské hry. Šlo o víceboj v řadě disciplin (hod koulí, diskem, oštěpem, běhy včetně běhu v pytli, střelba lukem a vzduchovkou).

Zaznamenány jsou výsledky ročníku 1965 – vítězem se stal Lexa Langenhaun (který je od roku 1968 v Kanadě). Ovšem do historie vstoupil i mínusový výsledek hodu oštěpem nejmenovaného dnešního majitele kapličky, který si propíchl vlastní kecku.

K vrcholům letní sezóny patřila i pravidelná šišková válka v lese pod Milštejnem. Samozřejmě nelze opomenout běžné koupání v lesní přehradě, kde za horkých letních dnů dosahovala voda i teploty kolem 15O C. Pokud se nemuselo na Nový rok zpět do Prahy, konalo se i obřadní koupání některého odvážlivce za povzbuzování jásajících davů v odtoku z přehrady. Doložena je koupel Vsakováka na Silvestra 1965.

V r. 1966 se konal pokus dvou tehdejších mladíků z naší party o dálkový pochod Praha – Trávník. Až do Liběchova byl pochod (i s návštěvou osvěžovny v Mělníce) úspěšný, ale pak se spustil liják, takže hoši strávili zbytek noci v čekárně místního nádraží, odkud se prvním ranním vlakem přes Litoměřice a Českou Lípu dostali do Svoru a odtud po svých dorazili v 8 hodin ráno do Trávníka. I tak urazili za noc slušných 55 km.

V r. 1969 se konal i skibobový přebor na tehdy ještě holém kopečku u trávnické slepičárny. Někteří účastníci dokonce dojeli i do cíle.

Slavný Silvestr 1978 s poklesem teplot o 25O C na Nový rok 1979 měl za následek uhelné prázdniny. Tehdy už v Trávníku a Naději byl nový dorost, který za laskavého dohledu babiček přečkal uhelné prázdniny na chalupách. Uspořádali jsme pro ně na závěr pobytu zimní olympiádu – sjezdy a běh na lyžích – jako vítězové vstoupili do historie David Procházka a Hanka Blagodárná.

Tehdy taky začala i pro starší osadníky éra běžkování. Běžná byla 10 km tůra přes Trávnický vrch k Milštejnu, Ledové jeskyni a kolem přehrady zpět. Postupně se účastníci vypracovali až na celodenní pochody přes Luž, po hranici k Šébru a zpět do Trávníka. Příjemná zastávka vždy byla v osvěžovně v Myslivnách pod Luží.

Po skončení sociálistické éry se zbývající sportovci mezi stárnoucími rekreanty přeorientovali na sjezd na lyžích a využívali vybudované vleky u Horní Světlé. Takto vytrénováni jezdí pravidelně na týdenní lyžařsko-alkoholicko-zpěvné zájezdy do Švýcarska. Ale o tom někdy samostatně.

Komentáře:
O uhelných prázdninách a tom brutálním poklesu teplot mi kdysi vyprávěl taťka. On byl právě v tom věku, kdy byl asi ve čtvrté třídě a tak měl samozřejmě radost, že je doma. Menší radost měli už moji prarodiče, kteří do práce jezdili na běžkách. Ale i tak ta doba měla něco do sebe. V zimě bylo hodně sněhu, léta byla normální. Nejsem žádný sentimentální příznivce starých časů, ale občas jim to trochu závidím. :)
 
Jasně, jakýpak copak! Já přes zimu taky běhám. Jen si pod běžecká kalhoty dám termolegíny, abych nezmrzla tam, kde nechci. To je myšleno na nohách! :) Ale je pravda, že teď ty zimy nejsou, co bývaly. Uhelné prázdniny musely být strašné vzrůšo, když nebylo uhlí. :D Ale asi bych tu dobu nechtěla zažít.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]