10. února 2007

Podstávkový dům

Podstávkové domy se vyskytují v různých variantách v Lužických a Jizerských horách a dále v kraji na jih až za Dubou. „Krajina podstávkových domů“ začíná být běžně používaným označením tohoto romantického kraje. Podstávka je důmyslná podpůrná dřevěná konstrukce, která nese váhu střechy, případně patra domu. Díky tomu nejsou stěny roubené světnice v přízemí zbytečně zatíženy a nehrozí tolik jejich zborcení.

Základy tohoto domu jsou kamenné a na nich stojí sloupky dřevěného obvazu, tedy podstávky, obkračující roubenou místnost a zároveň držící patro, polopatro nebo, v případě přízemních chalup, přímo konstrukci střechy. Sloupky jsou propojeny vodorovným trámem, většinou obloukovým. Okna přízemí jsou pak umístěna v jednotlivých polích mezi sloupky. Podstávka tak tvoří jakýsi portál okolo okenních otvorů. Podstávka byla provedena ze dřeva a byla mnohdy bohatě zdobena řezbářskými nebo tesařskými prvky. Konstrukce umožňovala, aby se místnosti o podlaží výše (I.patro nebo podkroví) vrátily do původních půdorysných rozměrů stavby.

Přízemí bývá z poloviny zděné (kamenné). V kamenné části byly hospodářské místnosti jako chlév, sýpka apod. Druhá polovina byla dřevěná, obytná a to buď roubená nebo pažená (z fošen).

První poschodí a štít byly pak hrázděné (tj. viditelná trámová konstrukce byla vyplněna tyčkovinou, kamenem, cihlami, špalíky, spojenými jílovitou hlínou promíchanou plevami nebo řezanou slámou) nebo byly rovněž pažené či roubené.

Podstávkové domy jsou velikostí a využitím velmi rozmanité. Sloužily jak chudým venkovským obyvatelům, tak i domácím tkalcům, zemědělcům, hostinským a také jako fary. Některé domy zachránili chalupáři, některé jejich majitelé, plno jich ale chátrá a některým hrozí zánik.

Rovněž na Cvikovsku je většina domů podstávkových, jak vidíme na přiložených fotografiích. Je chvályhodné, že někteří majitelé dodržují při rekonstrukci chalup toto uspořádání a že místní tesaři i nadále dovedou budovat toto stavební provedení.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]