4. února 2007

Sypejte ptáčkům

Tak se jmenovala jedna kapitola Žákovy knihy Z tajností žižkovského podsvětí. Je to ovšem velmi rozumné doporučení i pro ty, kteří chtějí mít v létě dobré ovoce.

V horské oblasti jako je Cvikovsko si chalupáři zvykli, když napadl sníh, vat drobnému ptactvu do krmítek. Zkušenost ukázala, že ptáci preferují slunečnicová semínka (pokud se jim sypala směs s obilným zrním, zrní prostě vyházeli). Dobré jsou též pod krmítkem zavěšené lojové koule. Oboje se dobře kupuje v supermarketech, zaměřených na zahrádkáře a kutily, jako jsou OBI a další.

Pokud ovšem někdo přijíždí na chalupu jen na víkend, ptáci krmítko brzy vyzobou a od pondělka čekají na další dávku.

V Kanadě jsem viděl „samosypací krmítko“, které jsem s úspěchem napodobil. Vezmete PET láhev a v polovině ji přeříznete. Do okraje horní části uděláte čtyři obloukové výřezy. Plast mezi výřezy ohnete ven v pravém úhlu a vždy jedním šroubkem je připevníte k širší kořenáčové misce (tu upevníte na tyč nebo pomocí závěsu na větev – ochrana krmících se ptáků proti kočkám. Vznikne vám tak první část krmítka, do horního otvoru láhve se závitem vložíte nálevku a prostor láhve vyplníte slunečnicovými semínky (ty se vlastní vahou sypou ven na misku ze čtyř vyříznutých půloblouků). Ke dnu zbylé spodní části láhve opět přišroubujeme kořenáčovou misku (měla by být širší než první miska) a otevřený konec této části láhve narazíme na kus se semínky. Vznikne tak stříška, chránící jednak násypový otvor a jednak spodní misku, kde usedají ptáci. Když ptáci vyzobou semena sesunutá na misku, vlastní vahou se semena z láhve na misku doplňují. Zásoba vydrží (podle počtu strávníků) až na tři dni. Provedení krmítka je na nákresu.

Krmítko v provozu je na fotografiích. Dobré je, že se děti za oknem učí poznávat ptáky Lužických hor. Na našem krmítku jsme nejčastěji viděli sýkory koňadry, ale i sýkory modřinky, sýkoru babku, brhlíka lesního, zvonka zeleného a křivku obecnou. Trochu semínek ukořistily i sojky, pro které byla zobací miska trochu malá.


Komentáře:
Takto jednoduché oživení krmítka mě teda nenapadlo. Je vidět že jsi velmi kreativní Karol. A máš určitě čas na děti, vždyť taková krásná sluníčka musí přírodu milovat stejně jako ty, viď? Já jsem ptáčkům zrní dávala od února do září. Jak často krmíš ptáky ty?
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]