27. února 2007

Z Trávníka až na konec Česka

Že se v Trávníku drží parta, musí být jasné i z některých předchozích povídání. Před několika lety se hlavně díky iniciativě jednoho našeho kolegy, v civilu televizního pracovníka, zavedla akce – jednou za rok vyrazit v neděli na konec Čech, týden pobejt a v sobotu večer u táboráku v Trávníku probírat veselé historky z putování.

Prostě se vybral některý malebný kousek Čech či Moravy, v rámci přípravných prací se zajistil nocleh pro 6 – 8 manželských párů, připravil kulturně – turisticko - poznávací program na jeden prázdninový týden a v určeném termínu se vyrazilo.

První pobyt byl velmi náročný na chození po kopcích - Pomezní boudy v Krkonoších. Druhý směřoval do Srní na Šumavě (rovněž samé kopečky).

Pro velký úspěch se dalších několik výletů rovněž směrovalo na jih, ale už ne do Šumavských hor - Český Krumlov ( Čertova stěna, hrady a kláštery), Hrdoňov u Frymburku (seznámení s Lipenskou přehradou) a Nové Hrady (kraj rybníků, pohraničí u Rakouska, rodný kraj Jana Žižky – a rybí pochoutky, zapíjené pivem v místních hospůdkách).

Pak následoval pobyt v početí podporujících Františkových Lázních – kopců už bylo dost a pivo je přece k dostání i v útulných městských hospůdkách (k pokusům o početí byla využita nepřítomnost rodičů spíše doma zůstavšími potomky).

Další letní pobyt směřoval na úrodnou Hanou – Loštice jako rodné město olomouckých syrečků – vrcholem zájezdu byl výlet s koňským potahem po venkovských hospůdkách.

V dalším roce se uskutečnilo putování krajem Aloise Jiráska – týdenní pobyt v Novém Městě nad Metují. Zhlédli jsme rodný dům Aloise Jiráska, Babiččino údolí, Náchodský zámek a hotel, který ještě zněl džezem a vzpomínkami z knih spisovatele Škvoreckého, ale i opevnění z r. 1938 na Dobrošově.

Zatím poslední výlet se uskutečnil na Jižní Moravu – týden jsme bydleli v Lednici a navštívili zámky v Lednici, Valticích, Mikulově a Vranově, katakomby ve Znojmě, Věstonickou Venuši v Dolních Věstonicích. Krásný poslední večer jsme strávili koštováním a pak popíjením vínečka ve vacenovickém sklípku, kde si naše kapela Dřevák zahrála s místní cimbálovkou. Cestou zpět do Trávníka jsme se zásobili vínečkem ze sklípku známého zpěváka Šmukaře.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]