27. června 2007

Náhony ve skalách

Zajímavostí našeho okolí jsou náhony bývalých mlýnů a hamrů. Připomeneme si zde několik částečně zachovalých náhonů v blízkosti Trávníka a Naděje. Od lesní přehrady v blízkosti osady Naděje teče Hamerský potok až ke svému soutoku s říčkou Svitávkou (na horním toku u Cvikova je to Boberský potok). Za mlada jsme náhony prolézali a říkali, že jdeme do katakomb.

Prvním v pořadí je náhon, který vycházel od přehrady a po pravém břehu vedl až do Hamru, kde poháněl pilu (dnes již neexistuje). Zachovaná je pouze část náhonu poblíž Hamru, vysekaná ve skále a místy krytá kamennými deskami.

Druhý náhon je asi 2 km pod přehradou – z malého přehrazení potoka vedl náhon (opět vysekaný do skal na levém břehu potoka) do zásobní nádrže před bývalou přádelnou (za války německá válečná výroba, pak nějakou dobu domov důchodců – i za komunistické éry zde o staré lidi pečovalo několik řádových sester - a v poslední době léčebna pro dementní ženy. Náhon poháněl vodní kolo (či turbínku) ve sklepě budovy.

Odtud vedl třetí náhon. Spíše by se mělo mluvit o odhonu, protože odváděl využitou vodu zpět do potoka, ovšem až po několika stech metrech, aby se vyrovnal spád (turbínka byla pod úrovní potoka v tom místě).

Čtvrtý náhon sloužil pro dnes již neexistující mlýn v Antonínově údolí (za silnicí Trávník – Mařenice). Před silnicí zřejmě kdysi existoval rybník a od jeho hráze byl náhon vysekaný plně ve skále (vede pod dnešní silnicí) a na pravé straně údolí ve skalním svahu až k původnímu mlýnu. V jednom místě se zachoval i zbytek skalní kapličky.

Pokud náhony vedou ve skále, mají vždy po několika desítkách metrů prosekané inspekční okno (pravděpodobně proto, aby bylo možno odstranit případné při průtržích mračen naplavené dřevo, které se mohlo vzpříčit a blokovat průtok vody).


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]