17. června 2007

Třicátýosmý

V r. 2003 byl na bývalém hraničním přechodu v Horní Světlé odhalen pomník na připomínku událostí v r. 1938. Kromě obrázku z odhalení pomníku si připomeneme o co v r. 1938 zde šlo.

V té době zde byl celní úřad Horní Lichtenwald. Po známých provokacích henleinovců byla 20.5.1938 vyhlášena „mimořádná opatření“ na našich hranicích. V důsledku toho zaujaly místa na hranicích jednotky tzv. Stráže obrany státu SOS.

SOS tvořili celníci (Finanční stráž), četnictvo, policie a přidělené vojenské posily. Oblast Lužických hor patřila pod velitelství praporu SOS v Liberci. Tento prapor měl v r. 1938 celkem 1675 příslušníků. Lužické hory strážila 4. rota s velitelstvím v Mařenicích a 5. rota s velitelstvím v Petrovicích. Jedna jednotka SOS zaujala postavení v dnešních Myslivnách, druhá na celním úřadě v tehdejší Horní Světlé (dnes je to oficiální turistický přechod Dolní Světlá – Waltersdorf).

Do září 1938 nedocházelo na tomto úseku k vážným incidentům. Až 22.9.1938 odpoledne, po přerušení telefonního vedení do vnitrozemí, vtrhla přes hranici z Německa s pistolemi v rukou přesila ordnerů a protože hlídky SOS měly nařízeno nestřílet směrem k hranicím, celnici naše hlídka pod hrozbou pistolemi opustila. Ordneři celnici obsadili, zdemolovali a vyvěsili zde prapor s hákovým křížem. Ustoupivší hlídka vyrozuměla velitelství vojenské posádky v Mařenicích a místní rota se vydala dobýt celnici zpět. Před půlnocí poté, co čeští SOS použili kulomety a granáty, ordneři celnici opustili a utekli zpět za hranice do Německa. Přitom byl zabit jeden z Němců, občan z Kunratic.

Ve stejný den přepadli ordneři české úřady i ve Varnsdorfu a v jeho okolí.

Po přijetí Mnichovské „dohody“ po vydání pohraničí odešli i příslušníci SOS a to až do Bělé pod Bezdězem. Po okupaci a vzniku protektorátu začalo gestapo stíhat účastníky tehdejšího boje „za vraždu“ říšskoněmeckého občana. Řada jich byla vězněna a vyslýchána, ale nakonec byl jen velitel útoku četař Rajchrt odsouzen na 10 let do káznice. Z nacistického vězení se dostal až v dubnu 1945 při osvobození bavorského Creussenu americkou armádou.

Zmíněný pomník byl odhalen 20. září 2003 za přítomnosti dnes již zesnulého generálmajora Špačka, předsedy Československé obce legionářské (hrdiny ze západní fronty – boje u Dunkerque). Za zmínku stojí, že asi ve vzdálenosti 10 m od našeho pomníku stojí na německé straně u plotu tamějšího hotelu pomník, který připomíná odsun Němců v r. 1945.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]