23. července 2007

Emigrace v r. 1968 aneb "dobří ptáci se vracejí"

Samozřejmě, že po srpnovém vpádu vojsk v r. 1968, se i mezi chalupáři z Trávníka i Naděje projevila emigrace. Příští rok to bude tedy už 40 let od odchodu řady našich kamarádů.

V některých případech se pod nimi zavřela voda a máme jen velmi kusé informace o jejich osudu. Takovým příkladem je Pavla Polášková, kterou si pamětníci připomenou z Vláčilova nezapomenutelného filmu Markéta Lazarová. Pavla zde hrála divokou Alexandru. Ani na webových stránkách, věnovaných tomuto filmu a stále doplňovaných, není o životě Pavly po útěku do Německa žádná zmínka.

Řada z nich se ovšem okamžitě po sametové revoluci v r. 1989 začala k nám na chalupy vracet, někdy pravidelně každoročně, někdy jen občas. Na některé zde tedy vzpomeneme.

Z Naděje tak odešla celá rodina Perglových. Starý pan Pergl, vynikající klarinetista, zamřel v Kanadě před několika lety a pouze levicové noviny PRÁVO jeho smrt krátkou notickou připomenuly. I jeho děti Milena a Olda žijí v Kanadě (Olda prý působil i jako učitel na Eskymáky obydleném severu). Oba se již k nám přijeli podívat.

Ze šedesátých let v Trávníku a Naději velmi známí (šiškové války, sportování a hvězdy tanečních zábav) Lexa a Olinka jsou rovněž v Kanadě, na samém západě v Britské Kolumbii. Sice se před několika lety rozvedli, ale oba mají nové české partnery a v Trávníku se objevují relativně často. To hlavně platí pro Olinku, která je po řadu posledních let neopominutelnou účastnicí velikonočních koled i se svým mužem Jardou, který pro svou podobu s naším Václavem Klausem budil všude v naší republice pozornost (zvláště tak před 8 - 10 lety, kdy byl náš pan president hubenější a nosil delší vlasy).

Dvě děti (Adriena a Mark) z rodiny bohužel již zesnulého propagátora akupunktury MUDr. Kajdoše jsou v USA, ale občas podívají do Česka i na naše táboráky. Když je navštěvují zbývající členové rodiny z Česka, nenechají si ujít svezení (sletení?) v Markově soukromém letadélku.

Dalším emigrantem z Kanady, který se vrátil do krajiny mládí, je letecký dispečer Slávek. Ten se opakovaně a vytrvale vracel, až získal ruku své milované Jarky, s kterou chodil před emigrací. Nyní oba tráví letní měsíce v Trávníku, kde zakoupili i parcelu.

Jiným z emigrantů byl tovární jezdec Škodovky Franta, chalupář z Mařenic. Ten se rozhodl užívat si důchod v krajině svého mládí, odstěhoval se ze Švýcarska zpět na Cvikovsko a využívá často golfové hřiště na Malevilu (kde si často užívá svůj důchod i pan inženýr Jindřich spod Křížku).

Kanada vůbec je pro naše chalupáře spřátelenou zemí. Známí jedněch chalupářů z Naděje úspěšně podnikali v Kanadě jako provozovatelé jachtingu v Karibském moři. Při jejich návštěvě v Česku se v devadesátých letech jejich synovi, narozenému v Kanadě, u nás tak zalíbila krajina i děvčata, že zde již zůstal natrvalo, složil pilotní zkoušky a pracuje úspěšně jako pilot. Jeho rodiče mají ideálně využitá roční období – léto tráví v Trávníku a zimu v Karibiku.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]