30. července 2007

Pohraniční opevnění

Vzhledem k narůstající hrozbě tehdy nacistického Německa byly od r. 1935 budovány pohraniční pevnůstky a pevnosti podle francouzského vzoru. V listopadu 1937 bylo přijato rozhodnutí o vybudování pásma pohraničních pevností. Ředitelství opevňovacích prací (ŘOP) mělo podle tohoto záměru vybudovat 1 276 těžkých a s 15 463 lehkých objektů. Plán výstavby byl rozvržen na 10 let, ale samozřejmě, že události z r. 1938 tento záměr překazily. Je však s podivem, že přesto stojí v našem pohraničí stovky pevnůstek.

Opevnění v Lužických horách bylo součástí obranné linie Krkonoše – Labe. V blízkosti Trávníku probíhaly stavební úseky M1 (Mařenice) a M2 (Rousínov). V r. 1937 bylo vybudováno 29 pevnůstek, linie byla dokončena v r. 1938 pražskou firmou ing. Belady. Vesměs se jednalo o pevnůstku vz. 37 – tak zvaný řopík.

Na Zámeckém vrchu nad rančem Malevil se na skalách v blízkosti pevnůstek zachovaly vyryté vlastenecké nápisy a jména vojáků, kteří zde za mobilizace v r. 1938 sloužili.

Po mnichovské zradě musela naše vojska během několika prvních říjnových dnů pohraničí vyklidit. Sám Adolf Hitler projel odstoupeným pohraničím 6. října 1938 (z Löbau jel přes Rumburk, Českou Kamenici do Nového Boru, pak přes Cvikov do Mařenic do Oybina a zpět do Chrastavy a Frýdlantu, odkud se opět vrátil do Německa).

Pro nás je zajímavé, že z řopíku č. M1/234/A180 po pravé straně silnice z Mařenic na Juliovku Hitler pronesl ke shromážděným místním Němcům krátký projev. Během následujících let byl tento řopík kultovním objektem a objevil se i na místních pohlednicích.

A že je všechna sláva polní tráva? Na posledním obrázku je tento bunkr dnes.


Komentáře:
.. Seldom.. It is possible to tell, this :) exception to the rules
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]