4. července 2007

…. sežrala nám houba dům

Pro chalupáře je to nepříjemná verze známé písničky. Řada z nás se již s touto houbou - zhoubou setkala. Nejznámějším ničitelem dřevěných konstrukcí a podlah je dřevomorka domácí. Pozná se podle vláken na povrchu dřeva, pod kterými se dřevo “ztrácí” a rozpadá podle obdélníkových lomů. V další fázi se na povrchu objeví vlastní oranžová houba s bílými okraji – viz obrázek.
Houba je nenáročná, má ráda vlhko, ale podle expertů nesnáší průvan. Pokud jednou něco napadne, je každý pokus o záchranu postiženého dřeva marný – je nutné dřevo opatrně odstranit a spálit. Opatrně proto, že se šíří výtrusy a při likvidaci je pochopitelně můžeme roztrousit. Kromě vlastního dřeva je nutno vyvézt např. i nosnou kostru a zásyp pod podlahou, otlouci omítku ze sousední zdi a zdivo vypálit propan-butanovým hořákem. Plodnicová vlákna dřevomorky totiž prorostou i zdí. Původní podlahy našich chalup byly obvykle na rostlé zemině, do které byly položeny nosné trámky, oddělené od zeminy pouze většinou již zpuchřelým dehtovým papírem. Při obnově se dnes obvykle vybere podklad do hloubky, udělá se betonová vana a do ní se vytvoří svařením lepenkových pásů typu IPA další vodu nepropustná vana. Teprve do ní se uloží dobře proschlé trámky a na se položí podlaha. Mezi trámky se dával zásyp z proschlé škváry nebo z perlitu. Lze si všimnout, že původní podlahy nebyly palubkové, ale z ohoblovaných prken – tím se alespoň částečně odvětrával prostor pod podlahou. Proto byli mnozí chalupáři po výměně podlahy za palubkovou nepříjemně překvapeni objevením dřevomorky – palubková utěsněná podlaha nevětrala. Rovněž se doporučuje nepokládat podlahu až k dřevěným zdem – je lepší oddělit zdi tak, že betonová vana vytvoří i pruh kolem stěn a prkna jsou od zdí odděleny tímto pruhem. Nedoporučuje se rovněž před odjezdem z chalupy umýt podlahu, nechat ji vlhkou a chalupu do příštího týdne uzavřít.
Jeden z osvědčených způsobů, jak vytvořit pod podlahou průvan, je následující: Nosné trámky se udělají o 2 – 3 cm kratší než je šířka podlahové vany a rozloží se střídavě tak, aby po položení podlahy vznikl meandr. V jednom roku podlahy umístíme axiální ventilátor a v příčném rohu uděláme poslední položené prkno o 2 – 3 kratší, takže vznikne štěrbina. Ventilátorem pak občas odsáváme vzduch pod podlahou ( proudí od zmíněné štěrbiny ve všech polích mezi trámky v meandrech cik cak až k ventilátoru). Samozřejmě při této úpravě neprovádíme mezi trámky zásyp (podlaha musí ovšem být ze silnějších prken).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]