30. července 2007

Trávník po válce

Prvním poválečným starostou Trávníka byl od podzimu 1945 p. Karel Zeman. V r. 1948 byl podle jednoho záznamu starostou p. Pokorný.

Mezi prvními osadníky byla řada spřízněných rodin, takže v Trávníku žilo několik Pokorných, Libichů, Jandáků či Musilů.

V r. 1950 se předsedkyní MNV stala paní Musilová (kterou si už mnozí z dnešních chalupářů pamatují). Její manžel spisoval místní kroniku, která se ale po jejich smrti již nenašla. Zachovaly se pouze dva kaligraficky psané zasklené historické zápisy – jeden o Trávníku a druhý o Milštejnu, které dlouho visely na zdi v místním hostinci (dnes Bohemia Optic). Vzpomínám si, že jako zvláštnost bylo o Trávníku uváděno, že zde nejsou k vidění vrabci. Dnes ovšem jsou vrabci vůbec na vyhynutí – snad proto, že už nejsou na cestách koňské koblížky, kde vyzobávali semínka.

V r. 1954 se stal předsedou MNV pan Jaroslav Mládek st. Místní osvětová beseda dostala v r. 1957 promítací přístroj na 16 mm film a od té doby se konaly v hostinci filmová představení. Vzpomínám, že na začátku šedesátých let jsme v hostinci shlédli sovětský film o hrdinných obráncích Sevastopolu s podmanivým názvem Jsou živí, zpívají. Při zajištěném přísunu piva během promítání to byl uspokojivý zážitek.

V r. 1960 byl Trávník připojen ke Cvikovu (v té době začínala jeho přeměna na vesnici chalupářů).

V posledních několika letech působí v Trávníku a Naději Občanské sdružení, do kterého je sdruženo asi 50 zdejších chalupářů, ale i místních usedlíků. Na pravidelných výročních schůzích se chalupáři pokoušejí spolu se zástupci cvikovského Zastupitelstva řešit místní problémy jako je osvětlení, údržba cest a silniček, sekání luk (na které se proměnila bývalá pole státního statku) či péče o autobusovou čekárnu.

V dnešní době, kdy několik chalupářů – penzistů se rozhodlo žít v Trávníku či v Naději natrvalo, by bylo účelné, aby byl z nich vytvořen osadní výbor, který má v systému volených zastupitelstev své pevné postavení.

Na prvním připojeném obrázku je výřez z historické mapy – Glasert (Trávník) a Hofnung (Naděje), na druhém vpředu slepičárna a za ní rovněž již neexistující stodola.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]