7. září 2007

I nové věci

máme v Trávníku a okolí.

První je silnice – od Cvikova po Mařenice dostala vloni a letos na jaře nový povrch. Zvláště cyklisté si libují jak to s kopce do Cvikova frčí.

Náměstí ve Cvikově dostalo nové lampy. Hotel Sever (dříve Stalingrad, ještě dřívěji Reichshof) se dostal po letech chátrání do majetku města a doufejme, že bude brzy zrestaurován (včetně restaurace).

Představitelé města Cvikova pořádají svá zasedání i výjezdně, např. v Trávníku nebo v Lindavě a zástupci města chodí pravidelně na schůze občanských iniciativ v Trávníku. I když některá vystoupení místních lidí zástupce města spíše rozzlobí (buď neobjektivní emotivitou nebo konstatováním, co všechno se slíbilo a nesplnilo), je nutno přiznat, že některé požadavky místních se překvapivě rychle řeší. Třeba v poslední době patří dík cvikovskému Zastupitelstvu, že nechalo instalovat zrcadlo (viz obrázek) na silnici u bývalého trávnického konsumu (jde o vjezd z dolní části Trávníku na silnici do zatáčky, kde byla až dosud naprosto nepřehledná situace).

Soukromou iniciativu sdružení Drobné památky severních Čech zase prezentují opravené křížky (Panenka Maria u vjezdu do Trávníka od Cvikova nebo křížek vpravo u silnice do Naděje).

Na příjemných místech se zase díky dvěma rekreantům objevily lavičky, zvoucí na posezení – Dědkův odpočinek (i se zvoničkou) pod kaštanem u zrušeného nadějského hřbitova nebo lavička na skále proti bývalé nadějské kapli. Ve článku o Naději jsem zmiňoval dávno opuštěný zvyk rozsvěcení světélka nahoře na skále Křížek v Naději. Díky soukromé iniciativě Pepy z letiště a pokroku světélko opět svítí – vyřešené umístěním zahradní svítilny (se zdrojem, dobíjeným ze sluneční baterie).


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]