16. září 2007

Táboráky

V letním období se chalupáři z Trávníka a Naděje scházejí v sobotu večer u táboráků. Někteří z nás si upravili posezení v zahradě u chalupy tak, aby se k ohni vešlo všech těch 20 až 30 kamarádů a kamarádek, co se nás sejde. O naplnění bříšek je postaráno na velkogrillu – viz obrázek, který je udělán z prohazovačky (nesmí mít ovšem nalakované pletivo). Najednou se tak vejde na oheň vše, co si kdo přinese (buřty, špízy, marinované plátky atd.).

Ovšem jídlo se musí taky zapíjet – a proto vznikla akce „sud“. Každý z kamarádů, který má důvod ke slavení (45, 50, 55, 60, 65 let, svatba dětí, narození vnoučat, odchod do penze) musí pro ostatní koupit sud piva. Máme na něj sestrojen chladicí box (vložený sud se zasype ledovou tříští, připravenou předem v PET láhvích v mrazácích), pípu máme vlastní a pak se sud natlakuje z bombičky nebo z pumpičky) – čepování je buď samobslužné nebo se věci ujme některý čilý vnouček – opět doklad na obrázku.

Kamarád Drboš používá občas úplnou mimořádnost – strojovnu AURORA zvanou. Je to hliníková lodna z řeznictví, do jejíhož dna jsou přivařeny tři komínky. Do lodny se vloží několik kilo směsi předem naloženého kuřecího a vepřového masa, zeleniny a vše se zalije vodou (pár kostek vývaru nevadí). Pak se lodna přikryje poklopem a položí na drátěné pletivo nad ohněm. Směs se v lodně dusí, peče a díky komínkům, kterými jde horký vzduch pod poklop, asi i udí. Za dvě hodinky, vyplněné pitím pivního aperitivu, je ukuchtěno. Zkuste si to taky – obrázek je názorný. Dobrou chuť!


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]