29. října 2007

Horolezecké terény na Cvikovsku

Všichni chalupáři znají z mládí lezení na Křížek a Milštejn. Na Milštejně býval ještě v šedesátých letech žebřík přes dolní skalní plotny. Pak se jen obešel skalní výstupek a štěrbinou se vylezlo na vrchol.

Po otevření hraničního pásma jsme se seznámili i se skalami na německé straně hranic, především s Krkavčími kameny v údolí za Dolní Světlou (oblíbená cvičná skála německých horolezců). Na české straně zde ještě před válkou bývala na nižší skále přilepená restaurace (viz obrázek).

Při nedávné prohlídce družicové mapy Google Earth (lze si ji stáhnout v české verzi na web stránce

http://earth.google.com/intl/cs/download-earth.html)

jsem zjistil z tak zvaných „uživatelských souborů KLM“, že v našem okolí objevili němečtí horolezci řadu asi i nám neznámých lezeckých stěn.

Ale napřed pár slov ke zmíněné mapě: Jde o interaktivní program, který si stáhnete do počítače a při jeho využívání ve skutečnosti komunikujete po internetu s centrálou hledače GOOGLE. O fantastických možnostech tohoto programu se přesvědčte sami (např. volba výšky pozorování nad terénem – u amerického Grand Canyonu lze sjet až pod terén).

Pro prohlídku lze pro lepší názornost povelem zkombinovat družicové snímky s běžnou mapou. Různá místa na zeměkouli mají ovšem na této mapě různé rozlišení. Pro oblast Trávníka, Naděje nebo Mařenic není rozlišení nic moc, ale již pohraniční oblast Dolní Světlé a Krompachu má spolu s přilehlým německým územím rozlišení vynikající (na přiloženém snímku je vrchol Hvozdu).

Pokud klikneme na modré nebo oranžové tečky na obrázku, otevřou se nám právě zmíněné uživatelské soubory (ty může přidávat na server Google kdokoliv!). Modré soubory jsou obvykle fotografie daného místa, oranžové jsou textové informace.

A právě na těchto textových informacích jsem v němčině našel seznam lezeckých stěn.

Uvádím jen některé: Mařenický kámen, Sklepní věž, Srpnová věž, Haberské věže (vše na Limbě – Jelením vrchu). Řada dalších lezeckých stěn je v širším okolí (kolem Rousínova nebo Svojkova).


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]