28. října 2007

Nový hit v oblasti kamen pro chalupy

Na našem trhu se objevila v poslední době řada kamen a kotlů na tzv. peletky. Peletky jsou malé válečky (průměr 6 – 8 mm a délka 20 mm), vyrobené slisováním dřevěných pilin.

V těchto kamnech je objemný zásobník na toto palivo - peletky, z něhož je pomocí malého motoru a šnekového dopravníku automaticky dávkováno palivo do střední části kamen - topeniště, odpadá tedy periodické otevírání dvířek kamen a ruční přikládání spojené mnohdy s únikem kouře do místnosti.

Množství paliva, které je dávkováno a postupně odhořívá na malém roštu, je řízeno elektronikou kamen a určuje ho uživatel pomocí jednoho ovládacího knoflíku nebo z místnosti obdobou ovladače televizoru (nebo dokonce zcela dálkově – pomocí zabodovaného modulu mobilního telefonu GSM) na hodnotu požadovaného tepelného výkonu. Kamna mají spalinový ventilátor, což umožňuje použít topidlo i v objektech se špatným tahem komína.

Součástí kamen je i další ventilátor pro nucený ohřev proudu vzduchu, vzduch je nasáván v zadní části kamen, filtrován od prachu a vyfukován ohřátý do prostoru před kamna (u některých variant těchto kamen je část ohřátého vzduchu odváděna pomocí vzduchotechnických rozvodů k vytápění dalších místností).

Kamna jsou vybavena elektrickým zapalovacím tělískem, které odstraňuje pracné chystání a zapalování paliva (zapalování se provádí povelem z ovladače – a ve zmíněné zcela dálkové variantě je možno příkazem z mobilního telefonu na číslo pobočky kamen dát tento povel třeba před odjezdem na chalupu z Prahy – toto zatím bylo možné jen u kotlů s elektrickým ohřevem vody).

V ovladači je zabudovaný termostat a proto je možné kamna provozovat v naprosto automatickém režimu, kdy si kamna řídí přikládání tak, aby udržovaly zadanou teplotu, případně v naprogramované době zvýšily výkon a teplotu v místnosti. Některé dovozové typy těchto kamen si dokonce hlasem (z reproduktoru) řeknou a přidání peletek do zásobníku nebo o jiný úkon!

Obsluha kamen je jednoduchá - spočívá v doplnění paliva do velkého zásobníku a odstranění popela z popelníku, tuto činnost je nutné podle požadovaného tepelného výkonu provádět jednou za den (při max. výkonu) až několik dnů (při malém tepelném výkonu topidla). Jako u každého moderního spalování dřeva, je objem vzniklého popela naprosto minimální.

Provoz topidla je zcela řízen elektronikou a je proto maximálně bezpečný, spalování ekologického paliva - peletek probíhá s velkou účinností, komfort obsluhy se blíží kotlům na spalování ušlechtilých paliv (plyn, olej ...). Po očekávaném zavedení ekologické daně na jiná topiva než je dřevo, budou peletková kamna velmi úsporným způsobem vytápění chalup (i při jejich dnešní vysoké pořizovací ceně).

I v Trávníku jsou již v provozu tato kamna.


Komentáře:
Hodně dávám na vás s tím že byste si jako společnosti měli více objednávat taková peletková kamna. To vám určitě něco říká, speciálně na webu kde se na to specializujte a ještě zkoumáte co vlastně pořádně pořídit za vytápění do domu, že ano?

 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]