4. října 2007

Novináři

Nedávno mne napadlo podívat se, jak je naše okolí zmiňováno v novinách a časopisech. Velká sláva to není.

V červencovém čísle časopisu Reflex z r. 2005 v zajímavém článku o známé kozí farmě Horynových ve Světlé objevíte větu, že se pan Horyna přesunoval „přes vybydlený Trávník do Cvikova na poštu“. Sami posuďte, je-li Trávník vybydlený.

V květnu 2007 bylo v příloze Hospodářských novin otištěno povídání o Lužických horách. I zde nacházíme perlu: „Několik kilometrů od Mařenic se nachází …..přehrada U Naděje. Byla postavena v roce 1938 pro pohon pily v obci Hamr. K pile přivádělo vodu osm kilometrů dlouhé podzemní potrubí.“ Skutečná délka tohoto částečně po povrchu vedoucího náhonu je maximálně 1 km.

Z internetu se dozvíme i to, že se v Trávníku konají politické a taneční akce – viz: ·
V novinách se objevila i informace o biofarmě, jejíž součástí je volný chov dobytka na loukách v katastru Trávníka: Farmář Kitzler chová na Českolipsku masná plemena krav a ovce. Zaměstnává na šedesát lidí. Zvířata chová podle ekologických zásad a výsledným produktem je tak "biohovězí" a "biojehněčí" maso. Sázka na bioprodukty je sice úspěšná, ale přesto není hlavním cílem hospodaření. Kitzler se totiž stará o zhruba 4500 hektarů luk a pastvin. "Po roce 1990 se tu pozemky přestaly obdělávat. Z Českolipska zmizelo přes osmdesát procent dobytka, ze zemědělství odešla spousta lidí hledat práci jinde. Když jsme tu znova začínali oživovat kopce pastvou, stěžovali si na to třeba někteří Pražáci. Ale teď už jim vůně venkova nevadí a jsou naopak rádi, když místo bodláků mají okolní louky čistě vypasené," zdůrazňuje Kitzler.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]