10. listopadu 2007

Autem na chalupu

Dnes většina chalupářů z Trávníka a Naděje jezdí na chalupu z Prahy auty. Lze k tomu použít několik tras.

Nejpůvodnější trasa (a asi i nejkratší) vede přes Mělník a zatáčkami od Vehlovic k Dubé.

Z Prahy je možno vyjet po D8 a odbočit na silnici č. 9 na Líbeznice a dále přes Kelské Vinice, Mělník, Liběchov, Dubou do České Lípy. V České Lípě je možno nakupovat v nákupních centrech OBI, Interspar a Hypernova, které leží přímo u silnice. Odtud stále po č. 9 kolem Nového Boru a dál po silnici č. 13 (směr Liberec) přes křižovatku u Svoru až do Cvikova. Dál je cesta jasná.

Rychlejší varianta je pokračovat z Prahy po dálnici D8 až na sjezd Nová Ves a odtud po silnici č. 16 na most u Mělníka (tato spojka má dnes obchvaty všech vesnic jako jsou Mlčechvosty a d., takže pokud máte dálniční známku, je to až do Mělníka velice rychlé). Odtud se pokračuje po č. 9 přes Českou Lípu jako bylo popsáno výše.

Pokud se vám nelíbí zatáčkovatý úsek od Liběchova do Dubé ( skoro všude plná čára a náklaďák nebo mělnického šoféra s kloboukem ve staré škodovce nepředjedete), je možné v Mělníku na přejezdu před nádražím odbočit na Chloumek a pokračovat do Dubé přes Kokořínsko. Jsou tu dvě možnosti – na rovině za mělnickým vysílačem odbočit doleva na Vysokou a pokračovat přes Kokořín a Střezivojice doleva na silnici 259 a do Dubé (jsou tu poměrně dlouhé úseky s padesátkou přes řadu vesnic).

Druhá možnost je pokračovat za vysílačem rovně dolů k železniční trati a pokračovat přes Kokořínský Důl k Vojtěchovu. Tam doleva opět po č. 259 do Dubé a po č. 9 na Českou Lípu a dál. Tato cesta vede kouzelným údolíčkem s řadou dobře opravených chalup.

Rychlejší, ale delší trasy jsou po mladoboleslavské rychlostní silnici R10 (opět s dálniční známkou). I zde je víc možností. Původně se jezdilo po R10 až na sjezd Mnichovo Hradiště a po silnici č. 268 přes bývalé území sovětské střední skupiny vojsk (vlevo zůstává hradčanské letiště, využívané pro heavy-metalové srazy a pro tunění aut) do Mimoně. V Mimoni je možnost nákupu v centrech PLUS a Tesco. Odtud po č. 270 do Jablonného v Podještědí a pak přes Heřmanice (kolem golfiště Malevil) a Mařenice do cíle.

Nyní je vybudován obchvat Mladé Boleslavi, takže se dá jet přes sjezd MB – průmyslová zóna (silnice č. 38) na Kosmonosy a po přímé silnici (s výjimkou jediné vesnice Obora) až do Jestřebí. Odtamtud pokračujeme běžně po č. 9. Nevýhodou je, že po silnicích č. 9 a č. 38 je hustý provoz tiráků z hraničního přechodu ve Varnsdorfu.

Další varianta se tomuto problému vyhne. Z Mladé Boleslavi jedeme po č. 38 až na křižovatku Plužná – Bělá pod Bezdězem, kde odbočíme doprava do Bělé, projedeme kolem fotbalového hřiště (výborná a levná restaurace!), překřížíme Bělou ke koupališti a kolem utečeneckého tábora Jezová přijedeme přes krásný lesní úsek do Kuřívod (bývalé centrum sovětské posádky), kde odbočíme doleva po č. 268 do Mimoně a dál po č. 270 na Jablonné a Heřmanice.

Z Jestřebí je možné se vyhnout České Lípě tak, že odbočíme doprava do Provodína a pokračujeme na Zákupy. Projedeme Zákupy k silnici č. 262, odbočíme přes město na silnici č. 268. Cestou projíždíme kolem malebných skal ve Svojkově a pod hradem Sloup. Pak přijedeme na křižovatku ve Sloupu. Tam odbočíme u zámečku doprava a kolem sloupského koupaliště přijedeme k bývalému nádraží ve Cvikově.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]