26. listopadu 2007

Jedu si cestou necestou … II.

Dnes o zajímavostech při cestě přes Mělník.

Při jízdě přes Kelské Vinice si připomeneme záplavy z r. 2002, kdy v některých místech jezero na soutoku Labe a Vltavy zaplavilo i tuto silnici a domky u ní.

V Mělníku je zámek, který byl původně osobním majetkem českých královen. Dnešní zámek byl renesančně přestavěn v r. 1542. Od roku 1753 patřil rodu Lobkoviců, do jejichž majetku se vrátil po sametové revoluci. Prý se při prohlídkách stává, že vás doprovází osobně paní kněžna.

V Liběchově je rovněž zámek, renovovaný v 18. století. Dlouhá léta byl pobočkou Národního musea, kde byly sbírky východoasijského umění. Zámek byl ovšem restituován soukromému majiteli a činnost muzea byla ukončena. Rovněž tento zámek byl značně postižen zmíněnou povodní.

Mezi Želízami a Tupadly v kopcích po pravé straně je naučná stezka kolem v přírodě vytesaných soch – sochaře z 19. století Václava Levého (Čertovy hlavy, Žižka, Hus, Harfenice a další).

Dále přijedeme do Dubé (zaniklý hrad byl původním sídlem pánů z Dubé). Na výjezdu z Dubé je zámek Nový Bernštejn ze 16. století.

Malou, ale příjemnou zajížďkou je odbočení vlevo v Podolci (údolíčko před sjezdem k Jestřebí) přes Popelov a Borek zpět na hlavní silnici u Zahrádek. Mezi pískovcovými skalami jsou zde půvabné roubené chaloupky.

Zastavíme-li v Zahrádkách, můžeme si prohlédnout ptačí rezervaci Novozámecký rybník s výpustí tesanou ve skalách nebo 4 km dlouhou naučnou stezku v údolí Peklo na Robečském potoku (opět úzké údolí se skalními stěnami ke kterým jsou přilepené roubené chalupy). Ze serpentiny na výjezdu ze Zahrádek směrem na Českou Lípu uvidíme vlevo nedávno vyhořelý zámek (sloužil jako internát pro zahraniční studenty Karlovy univerzity).

A protože nejen kulturou živ jest člověk – zmíním stravovací možnosti na této cestě. V Liběchově je to velmi sympatická restaurace U Přemysla (po pravé straně před výjezdem na Českou Lípu), v údolíčku je to výborná samoobslužná restaurace U sv. Štěpána. Dále lze doporučit restaurace v Zahrádkách (např. U staré pošty), v Novém Boru (za kostelem vpravo je útulná restaurace Culinaria) nebo ve Sloupu (naproti hradu restaurace U Studničků).


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]