23. listopadu 2007

Jedu si cestou necestou … I.

Z vlastní zkušenosti vím, že se na chalupu jezdí tak, aby tam člověk byl co nejdřív a mohl večer vykládat, jak mu to jede. Ale chlapci, nevytahujte se, na Paroubka, spěchajícího za nevěstou, nemáte. O tom ale nechci psát. Chtěl bych upozornit, že někdy by stálo za to vyjet dřív (nebo dojet později) a podívat se na zajímavosti, které běžně cestou míjíme. Dnes při cestě kolem Mladé Boleslavi.

Nejprve rychlostní silnice míjí Benátky nad Jizerou. Zde stojí zámek, původně klášter, z r. 1349. Je známý tím, že zde v r. 1599 žil a svá pozorování konal dánský astronom Tycho Brahe, kterého si můžeme pamatovat i z filmu Císařův pekař. V zámku je dnes muzeum. Na vzdálenějším konci Benátek uvidíme zříceninu hradu Dražice, postaveného již v r. 1264. Pokud pokračujeme za Boleslaví na Mnichovo Hradiště, uvidíme vlevo (poblíž motelu Letadlo) rozsáhlé zříceniny – je to hrad Zvířetice ze 14. století.

Pokud jedeme přes Kosmonosy na Českou Lípu, uvidíme z křižovatky u Debře zříceninu hradu Michalovice. Nápadná je šikmá věž Putna, kterou vychýlili v 19. století při svém kopání hledači pokladů (první obrázek).

Za Bělou pod Bezdězem již vidíme majestátní hrad Bezděz na vyšším z obou bezdězských kopců. Jeho stavba proběhla v l. 1264 – 1278 a prohlídka stojí za to. Z věže je nádherný rozhled po okolí. Na hradě byl v r. 1279 vězněn budoucí český král Václav II (báseň Svatopluka Čecha Vězeň na Bezdězu jsme se učili ve škole).

U projížděné obce Obora je odbočka na hrad Houska. Postaven byl v r. 1380 a svou architekturou naznačuje, že nebyl určen ani tak k obraně při napadení zevně, ale spíš aby ukrýval to, co je uvnitř. Vypráví se, že v hradu byla díra do pekla (či do jiného časoprostoru podle dnešních ateistických představ).

Dále pak projíždíme kolem Máchova jezera (vybudovaného v r. 1272), které se rozkládá na ploše 284 hektarů. Kousek od něj je další mohutný rybník Břehyně a přilehlé pískovcové skály Pecopala s romantickými roklemi a srázy.

Posledním hradem (který míjíme, pokud jedeme přes Mimoň) je Ralsko. Je to zřícenina na strmém kopci. Výstup je náročný, ale rozhled opět nádherný (druhý obrázek). V době pobytu sovětských vojsk nebyl přístupný, protože zde byla letecká hláska, o čemž dodnes svědčí vyryté nápisy v azbuce.

Stravovací možnosti na této cestě: Stravovací možnosti v Bělé pod Bezdězem nás zklamaly s jedinou výjimkou – restaurace v údolíčku na fotbalovém stadionu – velký výběr hotovek, velké porce minutek a rozumné ceny. Navštěvovaná restaurace je na křižovatce v Kuřívodech. Ovšem nejlépe na nás zapůsobila nově otevřená restaurace U zlaté lípy na křižovatce mezi Mimoní a Jablonným v Podještědí (Noviny pod Ralskem) – je tu výběr ze snad až 15 hotovek, velké porce, rychlá obsluha a dobré ceny.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]