7. listopadu 2007

A jsou tu další kamna na dřevo

Byla mi předvedena další novinka v oboru vytápění na našem trhu – kamna kanadské výroby. Opět jde na první pohled o prosklenou krbovou vložku. S překvapením si však všimnete, že chybí popelník.

Jedná se o kamna na principu spalování ve dvou spalovacích zónách. Na spodní straně kamen je vstup vzduchu, který pokračuje v kanálech na obou stranách topeniště nahoru. Přitom se předehřívá. Předehřátý vzduch pak shora přichází podél celé plochy předního skla do topeniště. Tato vzduchová clona brání znečistění skla, běžnému u obyčejných krbových vložek. Dřevo se pokládá na šamotové cihly ve spalovací zóně (bez roštu protože vzduch nepřichází zespodu, ale shora). V horní části kamen je sekundární spalovací komora. Při roztápění kamen je v horní části otevřená klapka, která vede spaliny přímo do komína. Po roztopení se klapka uzavře a kouř s nespálenými těkavými uhlovodíky prochází do horní komory (její dno je rozpálené hořením v dolní komoře), kde se míchá opět se vzduchem a zde dochází ke druhé fázi spalování a efektivnímu využití odcházejících spalinových plynů. Výkon kamen se reguluje právě zmíněnou klapkou.

U zadní stěny topeniště je široký kanál, kterým je dole nasáván vzduch z místnosti, ohříván při styku se stěnou topeniště a nahoře vypouštěn do místnosti. Zde je možno připojit i potrubí pro teplovzdušný ohřev dalších místností (nejlépe při využití speciálního ventilátoru pro činnost v proudu horkého vzduchu). Kromě toho je samozřejmě využíváno sálavé teplo ze stěn kamen.

Pro přívod vzduchu do topeniště je možno použít i připojení trubkou zevně budovy, takže kyslík ze vzduchu v místnosti není spotřebováván na hoření.

Přikládají se polena o délce až půl metru, vzniká jen minimum popela, takže jednou za týden se kamna nechají vychladnout a ze spodní části topeniště se vymete a vybere vrstvička popela. Spalování plné dávky dřeva trvá až 10 hodin, takže celonoční provoz je zaručen.

Kamna se dodávají pro výkon od 11 do 22 kW (což stačí pro vytopení místností o ploše až 200 m)2.

Jak je to u podobných kamen obvyklé, jejich cena odpovídá jejich efektu. Víc se dozvíte na web adrese: http://www.krbova-kamna.cz/


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]