11. prosince 2007

Pitná voda v Trávníku a Naději

Jak víte, v Trávníku je v provozu vodovod (vodojem je na kopci nad Zámečkem), který byl vybudován v r. 1908, kdy žilo v Trávníku mnohem více stálých obyvatel než dnes, ovšem v té době zde jistě bylo i mnoho hospodářských zvířat. Tento vodovod zasahuje až ke kapličce v Naději.

Naděje je odkázána na čerpání vody ze studní.

V Trávníku naopak je studní u domů velice málo a jak ukázal nedávný pokus o navrtání studny, není zde voda ani blízko pod povrchem.

Kromě vodovodu byl v Trávníku malý sběrný řád i nad Zámečkem, kde ovšem sloužil jen pro napájení původního bazénu.

Dokud před léty nedošlo k vykácení lesa vedle Knesplovky, bylo vody dost. Po jeho vykácení byl po několik let vždy v létě, kdy do Trávníku přibyli rekreanti a zalévaly se záhony, vody nedostatek a vodáci ze Cvikova vozili i dvakrát za den cisternu s chlorovanou vodou, kterou napouštěli do vodojemu. Naštěstí byl při průzkumu, který prováděly Uranové doly Hamr, objeven silný pramen na loučce vedle penziónu U Naděje. Pramen byl pomocí elektrického čerpadla napojen na stávající vodovod a problémy byly zažehnány.

Dnes je ovšem u každé druhé chalupy bazén s objemem několika m3 (naštěstí je voda dosti drahá a tak má každý bazén čisticí filtr a spotřeba vody tolik nestoupá).

Zdá se, že regulace čerpání vody z doplňkového pramenu někdy nepracuje zcela optimálně. Trávnický potok totiž začíná jako přepad u vodojemu a v létě se průtok potokem změní třeba dvakrát za den (do vodojemu se zřejmě čerpá více vody než je možno spotřebovat).

Subjektivní hodnocení je, že pitná voda z trávnického vodovodu je výborná. Lze to ovšem potvrdit i oficiálním rozborem. Voda plně vyhovuje zákonu 258/2000 Sb. a vyhlášce MZe ČR 252/2004 Sb., které se týkají pitné vody.

Indikátorem fekálního znečistění vody je přítomnost bakterií Escherichia coli, koliformních bakterií a enterokoků. Poslední rozbor vody z našeho trávnického vodovodu plně vyloučil toto znečistění.

I další parametry (přítomnost mikroorganismů, kovů, pesticidů, chlorových látek, dusičňanů, radioaktivních látek a d.) jsou v normě a to buď nulové nebo u dolních povolených mezí. Naše voda je velmi slabě kyselá (má pH 6,18).

Takže dobrou chuť !

A kvalita piva? – Ta záleží na hospodských a jejich péči o trubky.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]