18. ledna 2008

Roubenkové novovesnice

V Čechách se - hlavně v Podkrkonoší – začínají stavět imitace původních roubenkových vesnic. Protože podnikatelské firmy je staví hlavně pro investory z Holandska, ujal se pro ně název „holandské vesničky“.

Holanďané si Česko oblíbili již za totality. Například v kempu Volduchy blízko Rokycan, trávily holandské rodiny ve svých kempových vozech opakovaně po mnoho let své dovolené. Nyní se zařizují pohodlněji – na stáří. Zlé hlasy říkají, že věří zelené propagandě a zajišťují se pro případ, že by za pár let stoupla hladina moří a z Holandska by moc nezbylo.

Zatím v takovém domku stráví majitelé pár týdnů dovolené a po zbytek roku je pronajímají známým, případně přes cestovní kanceláře i českým rodinám. Za vybavený domek pro šest osob s obývákem a třemi ložnicemi prý zaplatíte za týden zhruba šest až patnáct tisíc korun (podle toho je-li to mimo sezónu nebo v sezóně).

Zkušenost říká, že Holanďané v takových vesničkách tvoří dost uzavřenou společnost a dokonce ani příliš neutrácejí, takže z nich místní podnikatelé předpokládané zisky nemají. Proti dalším takovým vesnicím se ale ozývají i památkáři. Naše vesnice přece vznikaly po staletí přirozeným využíváním terénu podél cest a potoků. Odborníci hovoří o vesnicích lánových (podélných, kde na každý dům zezadu navazuje lán pole) nebo o vesnicích návesních (kde domy dokola vytvářejí náves). A pak jsou to samozřejmě vesnice roztroušené po svazích kopců, jak je to obvyklé právě u nás v Lužických horách nebo na Valašsku.

Jedné takové osadě u Čisté pod Černou horou v Podkrkonoší říkají místní Šmoulov. Oficiální název je VILLA PARK HAPPY HILL. Areál je pod uzavřením, trvale hlídaný. Novináři, kteří osadu navštívili, hovořili o ghettu pro cizince. Jiná taková osada má vzniknout na Broumovsku. Ovšem o tomto projektu jsem se na internetu dočetl:

Na konci dnešní podlouhlé vesnice v údolí projektant přikreslil obří obdélníkový "nádor", kde by na poměrně velkých pozemcích mělo stát třicet nových domů. Na počítačovém obrázku je vidět velká centrální plocha, kde bude stát dům správce a malý obchod a okolo několik dalších "návsí", kolem každé čtyři pět domů.


I z přiložených obrázků si můžete udělat názor, že taková výstavba vzhledu krajiny nepřidá.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]