8. ledna 2008

Skanseny nebo živé vesnice?

Všichni asi víme co je to skansen, ale ne všichni možná vědí, že první takové soustředění lidových stavebních památek vzniklo ve Stockholmu už v r. 1891 na ostrově Djurgården. (obrázek vlevo).

V ČR máme řadu skansenů (budu jmenovat jen několik – Rožnov p/Radhoštěm, Přerov nad Labem, Kouřim…).

Ale je vhodné pečovat i o živé starobylé vesnické domky. Uznává se, že velkou práci v tomto směru vykonali právě městští chalupáři, kteří zachránili pro budoucno velkou část lidové vesnické architektury. První knihy na toto téma začaly vycházet v šedesátých letech (manželé Kadlecovi), ze kterých bylo možno čerpat poučení. Původní obyvatelé vesnic měli zájem se vyrovnat městskému bydlení, takže bourali a přestavovali. Chalupáři měli většinou snahu uchovat vzhled (i když se rovněž snažili o modernizaci uvnitř chalup). Postupně je věnována vzhledu větší péče (i díky dnešní dostupnosti stavebních materiálů), takže se už neobjevují třeba trojdílná okna místo venkovských okýnek, rozdělených do malých tabulek, v chalupách jsou dřevěné kuchyně venkovského nebo aspoň rustikálního typu místo plechových kuchyňských linek a p.
Ovšem ochrana lidové architektury přímo na místě není zajistitelná pouze díky individuální péči (ne každý je tak „uvědomělý“).Příslušný zákon byl přijat již v r. 1987, ale teprve od r. 1995 vznikají vesnické rezervace a zóny. Jejich výběr je ale krajově nerovnoměrný a řada unikátních sídel stále chráněna není.

O co jde?

Vesnická památková rezervace je sídelní útvar, který obsahuje soubor hodnotných kulturních památek (ničím nenarušených celků historických typických budov ). Jde především o zachování fasád, dveří, oken a někdy i interiéru. Smyslem takové rezervace je ochrana takových památkových hodnot.

Vesnická památková zóna je obdobné území sídelního útvaru se souborem autentických tradičních staveb., ovšem již nerovnoměrně zachovaných. Proto je zde cílem postupná náprava.

V naší blízkosti byly za takové zóny vyhlášeny Sloup nebo Velenice. Celkem je v okrese Česká Lípa takových zón sedm.


Co taková zóna znamená pro chalupáře?

Především je nutno upozornit, že nejde o skansen, musí jít o živou, obydlenou vesnici. Cílem je zachovat a zlepšit tradiční vzhled. Co je řízeno, jsou stavební aktivity v takové zóně, a to na základě doporučení regionálního pracoviště Národního památkového ústavu. To ale není věc, které by bylo nutné se bát. Existence takové zóny je prestižní záležitost, která je i zárukou celkové pohlednosti takové vesnice. Při úpravách, dodržujících architektonická doporučení, je naopak možno žádat o dotace. Tam, kde to pochopili, se na střechy vracejí tradiční krytiny, obnovují se fasády a p. Také to garantuje, že si nikdo vedle slušně zachovalé chalupy nepostaví něco nevzhledného (třeba plechový ovčín a p.).


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]