31. ledna 2008

Stavíme a přestavujeme

Naše chalupy v posledních letech zaznamenaly značné proměny k lepšímu. Zatepluje se, staví ústřední topení, vyměňují střechy. A taky se objevují první nové stavby.

Připomeneme si, co v této oblasti platí. Dnes něco o územním plánu a někdy jindy o stavebním zákonu.

Územní plán schvaluje místní zastupitelstvo a je to závazný předpis, který má funkci regulační. Je v něm analýza území a závazná část specifikující funkční využití pozemků v území. Regulují se jak půdorysné údaje (ulice apod.) tak výškové rozměry staveb a vymezují stavby veřejně prospěšné.

Pro Trávník a Naději je určující územní plán města Cvikova, daný vyhláškou č. 7/2004.Ten výslovně uvádí, že „pro osady Trávník a Naděje není navržen urbanistický rozvoj území. Lze zde výstavbu uskutečnit pouze na historických lokalitách, na místě zbouraných budov.“

Vyhláškou č. 2/2006 (která je závaznou změnou č. 1 územního plánu) bylo definováno tzv. centrální smíšené území ( vlastní území města Cvikova). Pro ostatní území (zastavěné) je použit pojem smíšené obytné území.

V takovém území jsou přípustné domy pro individuální bydlení, smíšená bytová výstavba, včetně staveb jednoduchých a doplňkových, rekreační domky, rekreační chalupy, veřejná hřiště. V rámci posuzování jednotlivých záměrů se posuzují i vztahy k veřejným prostorům.

Podmíněně přípustné jsou i garáže a odstavná stání, veřejná zeleň, plochy a zařízení pro sport a rekreaci, stavby občanského vybavení (maloobchodní zařízení - stavby pro obchod a služby, veřejná stravovací zařízení, stavby pro správu a řízení, stavby pro dočasné ubytování - penziony), dále kostely a modlitebny, pomníky a památníky, nezbytné technické zařízení pro obsluhu území. Je možné zde umístit stavby pro chov drobného zvířectva v rámci předměstského venkovského charakteru.

V současné době (leden – únor 2008) vyvěsil MÚ Cvikov upozornění na projednávání připravované změny č. 2 územního plánu, podle kterého se některé původní bouračky a plochy zařazují do kategorie smíšeného obytného území.

Územní plán města Cvikova najdete na adrese http://tinyurl.com/2tvbmc


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]