17. února 2008

Lužickými horami na kole

V posledních letech byla i v oblasti Lužických hor vyznačena řada cyklotras. Každá cyklotrasa má své evidenční číslo a je zařazena do jedné ze tří kategorií: dálkové, regionální a místní. V terénu jsou trasy značeny menšími žlutými směrovkami s číslem trasy, směrovým a km údajem. Tak jako je tomu u značek turistických i o cykloturistické značky pečuje Klub českých turistů. Řada tras je popsána a výškově zdokumentována na web stránkách:
http://www.luzicke_hory.paklisport.cz/cyklovylety.htm http://www.nakole.cz/regiony/seznam.php3?id=17 http://www.luzicke-hory.cz/mista/index.php?pg=mpcyklc
Přes Trávník vede trasa 3053 (v úseku Nový Bor – Mařenice), v naší blízkosti jsou pak trasy 3007 (v úseku Rousínov – Cvikov – Lindava), 3055 (z Krompachu přes Mařenice, Kunratice do Velenic) a 3061 (z Juliovky přes Hamr pod Luž a do Dolní Světlé).
Mezi trávnickými a nadějskými kolaři jsou oblíbené okruhy přes Cvikov Údolím samoty kolem Dobranovského potoka do Radvance, přes Maxov do Lindavy a zpět přes Kunratice a Mařenice (s využitím tamních osvěžoven). Trasu lze prodloužit přes Svitavu, Velenice na Brniště a pod kopec Tlustec (známé těžiště čediče, kvůli kterému byli těžaři ochotni kopec zcela zlikvidovat – nepovedlo se díky protestům ekologických iniciativ), dál do Velkého Valtínova, na Jablonné a přes Heřmanice a Mařenice zpět. Na této trase lze shlédnout mezi Svitavou a Velenicemi umělé jeskyně (vzniklé těžbou sklářských písků a za druhé světové války využívané Němci jako podzemní továrny). Jsou to především Pustý kostel a Pekelné doly. Milovníci pohádek v těchto jeskyních rozpoznají kulisy řady našich filmových pohádek. V Pekelných dolech je dnes provozována zajímavá jeskynní restaurace, navštěvovaná především motorkáři. U silnice na Brniště je skalní kaple Boži hrob (nedávno opravená a chráněná mřížemi).
Kratší rekreační trasa vede z Trávníka odbočkou ze silnice na Cvikov pod Zeleným vrchem na silnici z Drnovce, pak vlevo na Mařeničky, Mařenice, Juliovku a přes Hamr zpět do Naděje a Trávníka.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]