16. března 2008

Kamna na dřevo z Finska

Na tato kamna mne upozornil čtenář našich stránek z Kanady (ano, je to náš trávnický kamarád Lexa).
Pod vlivem vysokých teplot a obrovského tlaku při horotvorné činnosti před milióny let se v hloubce několika kilometrů vytvořil nerost zvaný mastek. Pokud si osvěžíte školní vědomosti, je to známý nejměkčí nerost. Vzhledem k vysokému obsahu minerálu magnezitu má mastek o 70% větší schopnost akumulace tepla než dosud všeobecně používaný šamot a je stejně odolný vůči žáru. Tyto přednosti mastku vznikají zejména díky jeho vyšší hustotě, než jakou má uměle vytvořený šamot. Tím se z mastku stává ideální materiál pro stavbu kamen. Mnoho lidí bude mít mylný pocit, že měkký mastek je rovněž porézní. Mastek má ale velikou strukturální hustotu a proto vlhkost do tohoto kamene nepronikne. Udává se, že mastek má poréznost pouze 0,08 % ve srovnání s poréznosti stavebního kamene 30 %.
Na obrázku jsou kamna finské firmy TULIKIVI z mastku se zabudovanou krbovou vložkou. Kromě již zmíněné akumulace tepla poskytují příjemné sálavé vyzařování tepla, spalují dřevo s maximální efektivitou, proudění vzduchu udržuje sklo krbové vložky čisté a příjemným vylepšením je i popelník s víkem, takže při vynášení popela nedochází k jeho rozprášení. Právě princip sálání při porovnání s obvyklejším teplovzdušným ohřevem (proudícím vzduchem) je velikou předností tohoto typu kamen. Proudící teplý vzduch sice místnost vyhřívá, ale rozviřuje i prach a nečistoty. Sálavé záření vyhřívá stěny místnosti, nevytváří cirkulaci vzduchu a infračervené záření nám přímo ohřívá povrch těla.
Už i v ČR jsou tato kamna dodávána (viz web stránky
http://www.krby-fuego.cz/ nebo http://www.krby-blanzek.cz/cz/katalog-produktu ). Kamna jsou vyrobena z masivního mastku a výrobci tvrdí, že po 2 hodinách vytápění tento masiv ohřívá místnost po dobu až 24 hodin.Kromě standardních kamen se dodávají i v provedení jako zdroj tepla pro centrální vytápění celého domu vodním oběhem nebo v provedení jako sporák s plotnou a troubou.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]